Vilket vägmärke har ett slutmärke? Det finns flera vägmärken som har ett tillhörande slutmärke. Ett par exempel på vägmärken som har slutmärken är märkena för gågata, rekommenderad lägre hastighet, motortrafikled och tätbebyggt område. Slutmärken används för att visa att området eller hänvisningarna som det föregående vägmärket angav upphör från och med platsen där slutmärket sitter.

Hur ser ett vägmärke med slutmärke ut?

För det mesta känner du igen ett slutmärke på att det ser likadant ut som vägmärket det refererar till, men med ett rött streck diagonalt över skylten.

Det finns ett par undantag: märket för rekommenderad högsta hastighet upphör består av tre diagonala vita streck mot en svart bakgrund, och skylten för slut på område efter ett områdesmärke visar märket i grått mot en vit bakgrund, med tre svarta diagonala streck över.

Gemensamt för slutmärkena är alltså ett eller flera diagonala linjer, och att det föregående märket för det mesta finns med även på slutmärket. (I exemplet med bilden är A = vägmärke och B = slutmärke).

Anvisningsmärken

Anvisningsmärken är vägmärken som visar på regler och förhållanden som gäller för en viss väg. Exemplen i början är alla anvisningsmärken. Andra anvisningsmärken är cykelgata och miljözon. Anvisningsmärken har ofta tillhörande slutmärken. I vissa fall finns inte slutmärken uppsatta eftersom det anses vara tillräckligt tydligt var anvisningarna slutar gälla.

Områdesmärken

Områdesmärken är en typ av anvisningsmärken. Ett områdesmärke är en fyrkantig skylt där en vägsymbol, till exempel symbolen för stoppförbud eller parkering, visas mot en gul bakgrund. Områdesmärket visar att det som symbolen visar gäller inom det utsatta området. Om det finns undantag från det områdesmärket indikerar, eller om det bara gäller under vissa tider, indikeras det antingen med tilläggstavlor eller fler vägmärken inom det angivna området.

Där området tar slut indikeras detta med ett särskilt slutmärke: slut på område. Är det uppenbart att området slutar kan det hända att det inte finns slutmärke uppsatt.

Vad innebär de olika vägmärkena och vad är deras betydelse?

Vägmärken spelar en viktig roll i att informera förare om trafikförhållanden och regler på vägen. Det finns olika typer av vägmärken med olika betydelser:

  1. Varningsmärken: Varvar förare om faror och uppmanar till försiktighet, som ojämn vägyta, farliga kurvor eller viltövergångar.
  2. Väjningspliktsmärken: Informerar om stopp- eller väjningsplikt vid korsningar och mötespunkter, där förare måste ge företräde till andra fordon.
  3. Förbudsmärken: Anger förbud mot vissa aktiviteter eller handlingar på vägen, till exempel parkering, körning på vissa vägar eller överskridande av hastighetsgränser.

Läs mer: Vad är motortrafikled?

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring