Vad är motortrafikled? Det som kännetecknar en motortrafikled är att långsamtgående fordon inte får färdas här. Du känner lätt igen vägen då den föranleds av en grön skylt med en vit personbil. De har normalt inga korsningar i samma plan även om det inte är förbjudet. I Sverige har många av dessa vägar blivit så kallade 2 +1 vägar för att öka säkerheten. De flesta motortrafikleder har också mitträcken. Dock är det inte lika vanligt utomlands vilket är bra att vara medveten om.

Regler som gäller på en motortrafikled

Reglerna för en motortrafikled är i princip desamma över Europa. Det finns bara några små mindre avvikelser. Vägen är bara till för motorfordon som kör i 40 kilometer eller mer. Du får alltså varken gå, cykla eller köra traktor på denna typen av väg. Du måste även köra på vägen via en speciell påfart som är tydligt utmärkt. Detsamma gäller när du sedan ska köra av vägen. Ytterligare en regel är att du inte får backa eller stanna på en motortrafikled.

Sådan är hastigheten

Hastigheten på en motortrafikled kan variera beroende på vägens skick men det vanligaste är att du kör i 100 kilometer i timmen. Dock ska du som alltid anpassa dig efter rådande trafik och väglag. När du kommer på en motortrafikled från en påfart ser du alltid vilken hastighet som råder. Det är också viktigt att se upp för bakomliggande bilar när du ska upp på vägen. Påfartssträckan är till för att du ska få upp nödvändig hastighet för att köra på motortrafikleden på ett säkert sätt.

Kort historia

Sverige har haft motortrafikleder sedan 1960-talet. Många benämner det bara som motorväg när de pratar om det. Det var dock under 80-talet som dessa vägar började dyka upp lite här och var i landet. Idag är det de bästa vägarna om du vill ta dig fram snabbt och säkert.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring