Hur stor är en parkeringsruta? Det finns inget exakt mått på hur stor en parkeringsruta ska vara, utan det kan variera. Det vanligaste måttet som används idag och det som brukar anses som standard är dock 2,5 x 5 meter. Det vill säga 2,5 meter bred och 5 meter lång.

Läs mer: Gäller högerregeln inne på en parkeringsplats? 

Regler kring parkeringsrutor

Det finns regler och riktlinjer för vad som gäller angående parkeringar och parkeringsrutor. Men reglerna är något diffusa och anger inga exakta mått. Det som däremot anges är att man med lätthet ska kunna ta sig i och hur en parkerad bil. Praxis är därmed att en parkeringsruta aldrig ska vara smalare än 2,30 meter.

Det finns dock undantag att ta hänsyn till. Exempelvis om det är en körbana eller gångbana bredvid parkeringsrutan som kan tas i anspråk när man ska kliva ur eller i bilen behöver den inte vara lika bred. Standardmåtten gäller om flera bilar ska kunna parkera bredvid varandra.

Det som också är viktigt att tänka på är att det måste finnas gott om utrymme framför alla bakom parkeringsrutan för att bilen enkelt ska kunna ta sig in och ut i rutan. Man brukar rekommendera att det ska finnas minst 5-6 meter antingen framför eller bakom parkeringsrutan.

Regler för handikapparkering

De ovan nämnda reglerna och riktlinjerna anses gälla för normala parkeringsrutor. När det gäller parkeringsrutor där ett handikapptillstånd krävs för att parkera finns särskilda riktlinjer på storleken. Grundtanken är att en rullstol med lätthet ska kunna komma in från sidan av bilen utan att riskera att slå i en annan bil.

Ett standardmått som brukar anges för den här typen av parkeringar är 5 meter bred. Men även här finns undantag om gång- eller körbana kan tas i anspråk vid i- och urstigning samt om det är en ruta för handikappparkering precis bredvid i anslutning.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring