Får man parkera på landsväg? Som princip är det enligt lag tillåtet att parkera på landsväg. Det förutsätter dock att landsvägen ifråga inte är en huvudled. På en huvudled är det förbjudet att parkera. Det finns också flera viktiga saker att ha i åtanke om du parkerar på en landsväg, särskilt då det ofta råder höga hastigheter.

Att tänka på vid parkering på landsväg

När du parkerar på en landsväg som inte är huvudled gäller två huvudsakliga principer: att inte utsätta andra trafikanter för fara, och att inte hindra framkomst för andra. Parkera med hänsyn till andra, helst utanför kantlinjerna på vägen och inte mitt i.

Det gäller inte bara att hålla din bil ur vägen för annan trafik, utan också att göra dig väl synlig. Du får därför inte parkera till exempel i en kurva. Parkerar du på kvällen eller natten, eller i andra fall då sikten är dålig, måste du tända bilens parkeringsljus.

Finns en busshållplats längs landsvägen måste du hålla koll på var din bil befinner sig i förhållande till den. Du får nämligen inte parkera närmre än 20 meter före busshållplatsen, och inte heller mindre än fem meter efter den.

Parkering vid huvudled

På huvudleder råder parkeringsförbud. Du är hänvisad till de så kallade parkeringsfickorna. Samma huvudregler gäller som för annan landsväg, det vill säga att först och främst tänka på säkerheten och framkomsten för medtrafikanter.

Läs mer: Får man parkera på huvudled?

Skulle du ändå vara tvungen att stanna på en huvudled av någon anledning så bör du stanna så långt till höger som det bara går. Du ska även tända bilens varningsblinkers, samt parkeringsljusen om det är dålig sikt på grund av mörker eller dimma. Har vägen en hastighet på 60 kilometer i timmen eller mer, som ofta är fallet på landsvägar, måste du också placera ut en varningstriangel på vägen.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring