Får man parkera på huvudled? Det brukar råda lite förvirring om man faktiskt får parkera på en huvudled eller inte. Det korta svaret på frågan är att du får stanna men inte parkera. Du får dock bara stanna om du inte utgör något hinder eller fara för de andra bilarna på vägarna. Vi ska förklara lite mer om vad som gäller.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Detta är en huvudled

När du färdas på en huvudled ska alla korsande trafikanter lämna företräde åt dig. De brukar ha väjningsplikt eller stopplikt beroende på väg. Du känner igen huvudleden eftersom det sitter en speciell skylt på vägen. Det är en gul skylt med kvadratisk form som har svarta och vita kanter. Den brukar sitta i starten av huvudleden och efter varje korsning. I slutet brukar det även finnas ett slutmärke som talar om att huvudleden upphör.

Du får stanna men inte parkera på huvudled

Det är alltså tillåtet att stanna på en huvudled så länge du inte utgör en fara för andra. Du kan alltså stanna och släppa av en medpassagerare om du skulle behöva det. Du får dock inte parkera på en huvudled med ett undantag. Om det finns en parkeringsskylt på huvudleden så är det tillåtet. Det kan även finnas anvisade parkeringsrutor som är kopplade till P-skylten. Som alltid ska du vara uppmärksam när du svänger in på en parkering och vara uppmärksam på dina medtrafikanter.

Huvudled är vanligt på våra svenska vägar

Nu vet du lite mer om vad som gäller om att parkera på en huvudled. Du kommer sannolikt att köra på en huvudled de flesta gånger du sätter dig i en bil. Om du är i behov av parkering får du alltså svänga av och försöka hitta en avsedd parkeringsplats. Om du parkerar på huvudled riskerar du böter och försvårar för dina medtrafikanter på vägarna.