När får man köra om på höger sida? Det naturliga när du befinner dig ute i trafiken är att du kör om på vänster sida. Det är det som är naturligast och säkrast i många lägen. Men det finns flera undantag som tillåter att du kör om på höger sida. Vi ska titta närmare på när dessa regler råder.

Vägar med lägre hastigheter än 70 kilometer i timmen

Om du kör på en väg där hastighetsbegränsningen är 70 km/h eller lägre är det tillåtet att köra om till höger. Det måste dock vara minst två markerade körfält som går i vardera riktning. Du får även köra om till höger om du befinner dig i anslutning till en vägkorsning om det finns skilda körfält.

Andra tillfällen när man får köra om på höger sida

Det är också tillåtet att köra om på högersidan om det finns vägvisare som klart och tydligt visar vart alla bilarna ska placera sig. Det är till exempel vanligt i stora korsningar. Du får även köra om när det är tät kö i alla körfälten. Du har säkerligen varit med om en sådan situation om du har varit ute och kört i rusningstrafik.

Ett sista exempel när du får köra om är om bilen framför tydligt visar att den ska svänga av till vänster. Det kan till exempel ske på en landsväg eller en annan lite mindre väg.

Så ska du tänka kring omkörningar

Oavsett om du ska köra om till höger eller vänster ska du alltid vara försiktig när du gör en omkörning. Du bör alltid kolla i backspeglarna så det inte ligger en bil för nära bakom dig. Du bör även blinka i god tid så de andra trafikanterna blir medveten om vad du tänker göra. I korsningar måste du tidigt visa vilket körfält du ämnar att fortsätta i.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring