Vad är ett slutmärke? Ett slutmärke är väldigt vanligt i trafiken. Det betyder precis som namnet antyder att något tar slut. Det kan till exempel vara att en motorväg eller huvudled upphör. Normalt så är det samma symbol fast med ett rött streck som går diagonalt. Du följer alltså anvisningen från det första märket tills du når slutmärket. Många gånger betyder det också att du måste rätta dig efter nya trafikregler. Om du inte längre kör på huvudled kan du till exempel behöva rätta dig efter högerregeln. Därför gäller det att vara uppmärksam på vilken typ av slutmärke du passerar.

Vilka är de vanligaste slutmärkena?

Några slutmärken som du säkerligen stöter på i din vardag är motorväg upphör, motortrafikled upphör eller huvudled upphör. När du kör ut ur en lite mindre ort brukar det även sitta en skylt som säger att tättbebyggt område upphör. Dessa skyltar finns till för att du ska bli lite mer uppmärksam på människor, djur och barn.

Slutmärken gäller inte bara bilar

Det är inte bara bilar och andra fordon som måste rätta sig efter slutmärken. Det brukar även finnas ett slutmärke som talar om att en gågata upphör. Då måste du som gångare vara extra uppmärksam eftersom du kan möta trafik på många håll.

Ett slutmärke som är lite speciellt

Det finns ett slutmärke som många har lite problem att känna igen. Den skylten heter gångfartsområde upphör och är en bred skylt med en vuxen, ett barn, ett hus och en bil på. Den föranleds alltid av en likadan skylt som betyder gångfartsområde. Skylten betyder att all trafik sker på fotgängarnas villkor. Du får alltså inte framföra ditt fordon i högre hastighet än gångfart. Normalt innebär det en hastighet omkring 10 kilometer i timmen. När du ser slutmärket kan du öka till din angivna hastigheten igen.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring