Får man köra över en gul heldragen linje? Ibland när du är ute och kör kanske du stöter på gula linjer mitt i vägen. Det är ofta gamla linjer som ligger kvar efter vägarbeten och liknande. Normalt finns det inga skyltar i anslutning så det kan lätt bli förvirrande. Så får man egentligen köra över en gul heldragen linje eller inte?

Du får inte korsa en heldragen linje

Det korta svaret på frågan är att du inte får korsa en heldragen linje vare sig den är målad gul eller vit. Den gula linjen används vid vägarbeten och tillfälliga omdirigeringar. Den har därmed samma funktion som en vit linje som ska inte korsas. Det brukar normalt finnas en skyltning om vägarbete i närheten av de gula strecken.

Kan ligga kvar efteråt

Ibland så ligger de gula strecken kvar efter att ett vägarbete är färdigt. Det kan nämligen ta lite tid innan man får bort dem. Då kan det finnas vissa lägen då du måste köra över den gula linjen. Det kan till exempel vara om du måste svänga till vänster på en lite större väg.

Det finns även gula heldragna linjer vid trottoarkanter

Det finns ett annat tillfälle då du kan stöta på gula linjer på vägarna och det är vid trottoarkanter. Då kan det antingen vara en vanlig heldragen linje eller ett mönster i sicksack. De betyder att du inte får stanna eller parkera vid dessa linjer. Du får inte heller köra över dem. Dessa linjer är till exempel vanliga i stadskärnor på smala gator.

Var uppmärksam på vägarna

Var alltid uppmärksam på vägmarkeringarna när du är ute och kör så du inte missar några gula linjer. Det är som sagt inte alltid det finns skyltar i närheten som talar om vad som gäller. Tänk också på att andra trafikanter kanske inte alltid vet hur de ska agera.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring