Normalt brukar man säga att en personbil är 1,8 meter bred. Moderna bilar är idag dock något bredare och därför är det inte ovanligt att man räknar på att en bil är 2,0 meter bred när backspeglarna är utfällda. 

Det finns dock både bilar som är något bredare och bilar som är något smalare, men det här är måtten man brukar utgå ifrån när man exempelvis planerar för parkeringsplatser och garage. Hur bred är en bil?

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Maximala tillåtna bredden på en bil

Den maximala tillåtna bredden på ett fordon är enligt Transportstyrelsens riktlinje 2,60 meter. Det är dock väldigt sällan själva bilen har den bredden, utan oftast pratar man då om bil med last. Det kan handla om last på taket eller efterfordon. Det finns däremot bilar som har en bredd på cirka 2,2 meter, exempelvis vissa modeller från Hummer.

Den totala tillåtna bredden är alltså 260 cm, men det finns ytterligare regler att förhålla sig till. Exempelvis får last normalt inte sticka ut mer än 20 cm på varje sida. Undantaget är om lasten är odelbar, exempelvis en båt. Då får lasten sticka ut 30 cm på vardera sida om fordonet, men den maximala bredden får ändå inte överstiga 2,60 meter.

Hur bred är en bil – i och urstigning

I en del sammanhang är det även viktigt att tänka på hur bred bilen blir när dörrarna öppnas. Exempelvis när man planerar för att anlägga en parkering eller ett garage. Ett vanligt mått på en parkeringsplats är tre meter, vilket skulle innebära att med en modern bil har man cirka 50 cm utrymme på vardera sida om bilen.

På allmänna parkeringsplatser följs en viss standard för bredden på bilar, men ska du anlägga en egen parkering, exempelvis ett garage på tomten är det bra att ta höjd för den bredd du faktiskt har på din bil. Speciella regler gäller också för parkeringsplatser där handikapptillstånd gäller.

Läs mer: Hur stor är en parkeringsruta?

Hur brett ska ett garage vara?

För att rymma en bil i ett vanligt villagarage behöver du åtminstone 3 meter i bredd. Om du planerar ett dubbelgarage för två bilar behöver du minst 6 meter i bredd.

(Normalt anses en bil vara cirka 1,8 meter bred som vi skrivit om i början på artikeln.)

Det är alltid bra att ha lite extra utrymme för att röra sig och parkera bekvämt. Du kanske vill överväga att öka bredden något för att skapa en säkrare och mer praktisk miljö för din bilparkering.