Laddningstiden för en elbil hemma med en laddbox varierar beroende på flera faktorer, inklusive laddboxens effekt och elbilens batteristorlek. Generellt sett kan laddningstiden variera från några timmar till över ett dygn, beroende på situationen.

Laddning via ett vanligt vägguttag kan ge omkring 2,3 kW, vilket motsvarar cirka en mils körsträcka per timme. För effektivare laddning hemma används ofta en laddbox, som kan ha olika effekt.

De vanligaste laddboxeffekterna för hemmabruk är 3.7 kW, 11 kW, och i vissa fall 22 kW. En vanlig elbil med ett batteri på 50 kWh skulle laddas på cirka 13,5 timmar med en 3.7 kW laddbox, 6,8 timmar med en 11 kW laddbox, och så snabbt som 2,3 timmar med en 22 kW laddbox​​.

För en detaljerad uppskattning av laddtider, kan man överväga elbilens batteristorlek samt laddboxens effekt. Till exempel kan en elbil med ett 40 kWh batteri laddas på 5,5 timmar med en 7,4 kW laddbox och på 3,5 timmar med en 11 kW laddbox. För större batterier, som 95 kWh, kan motsvarande tider vara 13 timmar respektive 8,5 timmar​

Så lång tid tar det för din elbil att ladda med laddbox hemma

Tesla

För en Tesla Model 3 med en batterikapacitet på 57,5 kWh, skulle det ta lite över 2,5 timmar att ladda bilen fullt med en laddbox på 22 kW. Dock kan bilens interna laddare max ta emot en effekt på 11 kW, och då tar det cirka 5 timmar att ladda bilen fullt​​.

BMW

För BMW iX med ett batteri på 100 kWh tar det ungefär 4,5 timmar att ladda fullt med en 22 kW laddbox. Denna modell har en intern laddare som kan ta emot upp till 22 kW, vilket möjliggör snabbare laddningstider via AC ström, till skillnad från mång andra bilmodeller​​.

Audi 

För Audi Q4 e-tron med ett batteri på 77 kWh tar det ungefär 7 timmar att ladda fullt med en 11 kW laddbox. Precis som många andra elbilar har denna bils interna laddare en gräns på 11 kw. Med en laddbox på 3,7 kW tar det cirka 20 timmar och 48 minuter att ladda fullt​.

Vill du att vi tar upp din bil i listan? kommentera gärna nedan

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring