För att vara ägare till en bil är det viktigt att ha en trafikförsäkring. Denna försäkring täcker personskador och vissa sakskador. Om du också vill ha skydd för skador på din egen bil behöver du antingen en halvförsäkring eller en helförsäkring.

En trafikförsäkring är obligatorisk och gäller för alla bilar, förutom de som är avställda.

En halvförsäkring brukar omfatta trafikförsäkring samt skydd mot stöld, brand, glasskador, allmänna risker, mekaniska fel, räddningsinsatser och rättsskydd. En helförsäkring inkluderar både halvförsäkring och vagnskadeförsäkring. Vagnskadeförsäkringen täcker skador på din egen bil vid till exempel trafikolyckor eller vandalisering.

Därför ska du ha en helförsäkring till din bil

En helförsäkring är det mest omfattande skyddet du kan ha för din bil. Den inkluderar samma komponenter som en halvförsäkring, men med tillägget av en vagnskadeförsäkring. Försäkringen ser till att du får ersättning för plåtskador som kan ha uppstått vid en kollision. Att ha en helförsäkring är inte nödvändigt för alla bilar, utan det rekommenderas framför allt under vissa perioder i bilens livscykel.

Vissa försäkringsbolag erbjuder stora försäkringspaket som inkluderar extra skydd utöver den vanliga helförsäkringen eller halvförsäkringen. Andra ger dig möjligheten att teckna en standardförsäkring som grund och sedan välja olika tillägg efter behov. Det finns också specialiserade försäkringsbolag som erbjuder ett mer begränsat utbud av skydd, till exempel assistansförsäkringar.

Är det värt att ha helförsäkring?

När din bil blir äldre kan värdeminskningen spela en stor roll och det kan bli mindre fördelaktigt att ha en helförsäkring efter att den har passerat tio år. Det är också viktigt att ta hänsyn till självrisken som du måste betala vid en försäkringshändelse för att bedöma om en helförsäkring är värt det. Om din bil har ett högt värde kan det ofta rekommenderas att ha en helförsäkring.

När det gäller elbilar är det viktigt att vara medveten om att skyddet för batterierna kan variera. Det är därför viktigt att noggrant granska villkoren när du väljer en försäkring för din elbil.

För de flesta nya bilar, där vagnskadegarantin normalt gäller i tre år, kan det vara tillräckligt med en halvförsäkring.

Kom ihåg att försäkringen måste tecknas av den som äger och använder bilen mest för att vara giltig. Annars gäller den inte.

Läs mer: Vilka skador ersätts av trafikförsäkringen?

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring