Väjningsplikt innebär att du som förare tydligt måste sakta ner eller till och med stanna för att visa att du kommer att väja för andra fordon som har företräde framför dig. Föraren får sedan fortsätta att föra fram sitt fordon endast när det är säkert i förhållande till övriga fordon.

När har man väjningsplikt?

Du kan se på vägskyltar om du har väjningsplikt, det är en röd och gul liksidig triangel med spetsen nedåt. Men du behöver även ha koll på när det är du som har väjningsplikt i fall att vägskylten skulle vara skymd, ha försvunnit eller liknande.

Du har alltid väjningsplikt när du kör ut på en huvudled. Du har också väjningsplikt gentemot annan trafik när du kör ut från exempelvis en fastighet, bensinstation, parkering, cykelbana eller liknande. Det kallas utfartsregeln och då har du väjningsplikt oavsett om de andra fordonen kommer från höger eller vänster.

Vid övergångsställen

Du som bilförare har även väjningsplikt vid andra tillfällen än när vägskylten är framme, som till exempel vid ett obevakat övergångsställe. Det innebär att när en gångtrafikant tydligt visar att hen ska gå över övergångsstället har du skyldig att stanna eller sakta ner så att personen kan passera.

Det är bra att sakta ner vid övergångsställen oavsett om du ser att någon ska gå över eller inte, speciellt i mörker eller om övergångsstället är skymt. Gångtrafikanter kan ibland vara svåra att upptäcka.

Måste man stanna?

Väjningsplikt är inte detsamma som stopplikt och du behöver inte nödvändigtvis stanna bilen helt. Du har skyldighet att framföra ditt fordon i en sådan hastighet att du med enkelhet kan väja inför de som har företräde. Din hastighet ska också visa tydligt för övriga fordon att du planerar att släppa fram de andra fordonen.

Med andra ord kan det kräva att du stannar helt och hållet och ibland räcker det med att du saktar ner hastigheten.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring