När måste man sätta ut en varningstriangel? Om du tvingas att stanna ditt fordon på en plats där det råder parkeringsförbud eller där det är förbjudet att stanna behöver du sätta ut en varningstriangel för att varna andra trafikanter.

När ska man sätta ut en varningstriangel – På vägar med högre hastighet

Varningstriangeln ska sättas ut när hastigheten på vägen är 50 km/h eller högre.

Det skadar dock inte att använda en varningstriangel på ställen där hastighetsbegränsningen är lägre om fordonet är placerat på ett ställe där den är skymd. Det kan exempelvis vara om fordonet står placerat vid en vägtunnel, en kurva där sikten är skymd eller liknande.

Varningstriangeln används för att uppmärksamma andra trafikanter

En varningstriangel bör användas och sättas ut om du har fått motorproblem eller punktering och blivit tvingad att stanna vid vägrenen.

Om en olycka har skett med ett annat fordon eller med ett djur och det finns hinder i vägbanan ska varningstriangel sättas upp. Tänk på att om du kör med en släpvagn eller en husvagn som fått punktering ska du också använda varningstriangeln.

Placering av varningstriangeln

En varningstriangel ska placeras minst 50-100 meter från fordonet i den färdriktningen fordonet står i. Om sikten är skymd ska varningstriangel placeras ut 100 meter från fordonet.

Skulle fordonet vara skymd bakom en tunnel eller bakom en backe är det bra att placera ut varningstriangeln innan kurvan eller backen börjar och då kan det bli längre än 100 meter.

Enligt lag ska varje fordon ha en varningstriangel

Ju högre hastighet det är på vägen desto längre bort bör varningstriangeln placeras för att andra trafikanter ska hinna reagera och sänka farten i tid. Om du har två varningstrianglar i fordonet kan det även vara fördelaktigt att placera en i motsatt körriktning.

Det måste finnas en varningstriangel i alla fordon enligt lagen. När ett fordon besiktas kontrollerar besiktningspersonalen om det finns en varningstriangel.

Så nu vet vi att man måste ha en varningstriangel i bilen enligt lag. Finns det andra saker? Det kan du läsa i vår artikel ”Vad måste man ha i bilen

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring