Vad är Motorredskap klass 1 och vilka exempel finns det? Motorredskap delas in i två klasser: 1 och 2. Exempel på klass 1 är grävmaskiner, mobilkranar, B-traktorer och lastmaskiner.

Vad är ett motorredskap?

Ett motorredskap är ett slags fordon med motor, som är gjort för arbete och kortare godsförflyttningar. Motorredskap används på ett flertal olika arbetsplatser. En truck på ett lager är en sorts motorredskap, en traktor på en bondgård en annan. Motorredskap används mycket under bygg- och vägarbeten samt inom skogsbruket.

Vad innebär motorredskap klass 1 och hur snabbt får man köra?

Det som skiljer ett motorredskap i klass 1 från ett i klass 2 är framförallt vilken hastighet redskapet är gjort för. Ett motorredskap i klass I kan framföras i upp till femtio kilometer i timmen, till skillnad från motorredskap i klass II som är begränsade till högst trettio kilometer i timmen. Ett motorredskap klass 1 som har en påsatt släpvagn som inte kan bromsas inifrån motorredskapet har dock en maxhastighet på fyrtio kilometer i timmen.

Till skillnad från motorredskap av klass II får vissa motorredskap i klass 1 köras på motorvägar. Klass I får också användas för förflyttning av gods, vilket inte är tillåtet för klass II.

Vem får köra motorredskap?

För att du ska få köra ett motorredskap av klass 1 krävs som allra minst ett B-körkort, det vill säga samma slags körkort som krävs för körning av personbilar. Vissa sorters motorredskap kräver en högre behörighet. Krav på utökad behörighet gäller också för att köra motorredskap med tungt släp, som kräver som lägst ett körkort med BE-behörighet.

Regler för motorredskap

Alla motorredskap klass I måste förses med registreringsskylt. Det krävs också kontrollbesiktning som ska ske regelbundet med högst två års mellanrum. För vissa motorredskap klass I krävs en fordonsförsäkring, och beroende på hur och var de används kan det också förekomma skatteplikt för dem. Visserligen behöver inte motorredskap klass I någon LGF-skylt.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring