Fossila bränslen är en samlingsbeteckning för alla icke-förnybara energikällor som kol, kolprodukter, naturgas, råolja och icke-förnybart avfall. Dessa bränslen kommer från växter och djur som förmultnat, under miljontals år har dessa växter och djur blivit utsatt för ett konstant tryck vilket med tiden har omvandlats till gas, kol och olja. Fossila bränslen kan också tillverkas genom industriella processer från andra fossila bränslen (till exempel i oljeraffinaderiet omvandlas råolja till motorbensin).

Att bränna fossila bränslen ger utsläpp av koldioxid

I decennier har fossila bränslen behagat de flesta av våra energibehov. Fossila bränslen är kolbaserade och deras förbränning resulterar i att koldioxid släpps ut i jordens atmosfär. Det uppskattas att ungefär 80 % av alla konstgjorda koldioxid- och växthusgasutsläpp härrör från förbränning av fossila bränslen.

Exempel på bränslen

Kol: Svarta eller bruna bitar av sedimentär bergart som sträcker sig från smulig till relativt hård. Utvunnet via ytan eller underjordiska metoder, levererar kol en tredjedel av all energi i världen, med de främsta kolkonsumenterna och kolproducenterna 2018 är Kina, Indien och USA. Koldioxidutsläpp från förbränning av kol står för 44 procent av världens totala utsläpp, och det är den största enskilda källan till den globala temperaturökningen.

Olja: Råolja, en vätska som huvudsakligen består av kol och väte, är ofta svart, men finns i en mängd olika färger och viskositeter beroende på dess kemiska sammansättning. Råolja utvinns från brunnar på land och till havs, sedan raffineras råolja till en mängd olika produkter, inklusive bensin, diesel och eldningsolja.  Oljeanvändningen står för nästan hälften av koldioxidutsläppen i USA och ungefär en tredjedel av de globala utsläppen.

Naturgas: En luktfri gas som huvudsakligen består av metan, naturgas ligger ofta i fyndigheter som, liksom kol och olja, bildades för miljoner år sedan från förmultnande växtmaterial och organismer. Både naturgas- och oljeproduktionen har ökat i USA under de senaste två decennierna på grund av framsteg inom borrtekniken som de flesta känner till som fracking. Naturgas är renare än kol och olja vad gäller utsläpp, men står ändå för en femtedel av världens totala utsläpp.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring