Rätt bilstol är av största vikt när du reser med barn i bilen. För bebisar ska särskilt babyskydd användas, därefter bakåtvänd bilstol när barnet är tillräckligt stort för att kunna hålla upp huvudet och sitta själv. När kan man vända barnet framåt i bilen? Att vända barnet framåt i bilen med en framåtriktad bilstol ska enligt Transportstyrelsens rekommendationer göras så sent som möjligt. Detta då en bakåtvänd bilstol skyddar barnets huvud och hals vid eventuell krock.

Barnets längd, vikt och allmänna utveckling spelar in, men Transportstyrelsen ger en ungefärlig ålder på fyra år.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Kan skilja sig beroende på läget

I vissa lägen är dock inte en bakåtvänd stol läglig, till exempel om barnet blir alltför åksjukt av att åka baklänges. Framåtvända stolar kan användas av barn från och med att de är ungefär ett halvår gamla, eller sextio centimeter långa och uppåt, även om detta som sagt inte är enligt den allmänna rekommendationen. Har du en vändbar bilstol som fortfarande passar för barnets längd och vikt, och barnet klarar av att åka baklänges, är det alltså bättre att fortsätta att använda stolen bakåtvänd tills barnet växer ur den, snarare än att vända på den.


Med alla sorters bilstolar gäller det att köpa en stol som är Europagodkänd och E-märkt. Prova ut stolen i förväg, och var noga med att den monteras på rätt sätt i bilen.

Om bilstolar och bilkuddar

Transportstyrelsen i samråd med läkare och forskare rekommenderar att bilstol eller bilkudde används fram till att barnet är mellan tio och tolv år. Enligt lag ska bilstol eller -kudde användas för alla barn upp till 135 centimeter, men kan med fördel användas även för barn upp till 150 centimeter. Detta för att säkerhetsbältet ska sitta rätt och skydda effektivt. Ha koll på vilken längdrekommendation och maxvikt som finns på bilstolen eller bilkudden du köper, och byt ut den efter behov.