Vad kostar det att skrota en bil? I Sverige är det kostnadsfritt att skrota en personbil. Detta på grund av att det faller inom producentansvar. Med det menas att producenter ansvarar för att ett fordon skrotas på ett korrekt sätt. Det är alltså egentligen producenterna av bilarna som är skyldiga att se till att en bil skrotas och tas hand om, men du som privatperson lämnar in din bil på en bilskrot.

Personbilar, lätta lastbilar och lätta bussar omfattas av producentansvaret och är därför kostnadsfritt att skrota i Sverige. Varje kommun ska kunna lämna information om var i närheten du kan lämna in din bil.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Då kan du behöva betala för skrotning av din bil

Det finns dock undantag för när det är gratis att skrota en bil, så vad kostar det att skrota en bil? Om din bil saknar väsentliga och ekonomiskt värdefulla delar, kan du behöva bekosta priset för skrotningen på egen hand. Till dessa delar räknas bland annat motor, växellåda eller katalysator. Anledningen till detta är för att det då inte längre räknas som en komplett bil, och producentens ansvar avsägs då.

Du kan alltså inte plocka ut värdefulla delar från din bil, och sedan förvänta dig att du ska kunna skrota den kostnadsfritt.

Få betalt för att skrota din bil

Tidigare fanns det i Sverige en skrotningspremie, som innebär att du fick pengar för att skrota din bil. Det här var ett lockbete för att folk skulle lämna in sin bil till en skrot, istället för att exempelvis lämna den i en skog, något som har varit ett problem. Premien avskaffades dock 2007 och sedan dess är det svårt att få betalt för din skrotbil.

Det kan dock finnas undantag, då en del bil- eller skrothandlare betalar dig för din skrotbil om den har vissa delar som är värdefulla. Det kan vara exempelvis en katalysator i väldigt bra skick.