Vem uppfann bilen? Som så många andra uppfinningar i mänsklighetens historia går det inte att peka på en enda människa som ensam kan sägas ha uppfunnit bilen. Snarare kan man säga att bilen uppfanns stegvis, från experiment med ångdrivna maskiner till den personbil vi känner till idag.

Var gränsen ska dras för vad som kan definieras som en bil och inte är inte heller helt klart. Däremot kan vi peka på ett antal betydelsefulla personer som bidrog till bilens uppkomst.

Läs mer: Vad är bilar gjorda av?

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Ångdrivna vagnar

Fransmannen Joseph Cugnot jobbade i slutet av 1700-talet på ångdrivna vagnar för militärt bruk. Den första stod klar år 1769 och hade plats för fyra personer. Dessa vagnar var dock tämligen opraktiska, bland annat krävde de att vagnen stannades en gång i kvarten för att fylla på vatten.

I England förekom under samma tid liknande experiment, bland annat av Francis Moore och William Murdoch, men dessa stannade vid patent och modeller och byggdes alltså aldrig. Runt 1800 hade engelsmannen Richard Trevithick däremot en ångvagn klar för persontrafik, och dessa började att användas mellan städer innan järnvägens intåg satte dem ur bruk.

Vem uppfann den första motordrivna ”bilen”?

Fransk-belgaren Étienne Lenoir var den förste att tillverka ett fordon med förbränningsmotor. Hans uppfinning använde lysgas. Åtta år senare byggdes den första bensinmotorn av Siegfried Marcus, en tysk-österrikare. Tysken Carl Benz var den förste att börja sälja den här sortens maskiner på 1880-talet, och hans fru Bertha Benz blev år 1888 den första bilföraren på en längre sträcka.

En annan tysk, Gottfried Daimler, byggde runt samma tid, utan vetskap om Benz, först ett tvåhjuligt och senare ett fyrhjuligt motordrivet fordon vars patent såldes till fransmannen Panhard et Levassor. En av köparna var cykeltillverkaren Peugeot, som senare kom att tillverka egna bilar och fortfarande är ett berömt bilmärke.

T-forden

Även om Henry Ford inte deltog i bilens uppfinning är han och hans T-ford värda att nämna. T-forden var den första bilmodell att tillverkas på löpande band i början av 1900-talet och bidrog starkt till bilens framtåg som transportmedel. T-forden är en av de mest producerade bilmodellerna någonsin.