Vilken moped ska ha LGF skylt? Visste du att ordet moped består av orden motor och pedal? De första mopederna var cyklar med en liten hjälpmotor. Genom åren har mopederna utvecklats och det finns många på marknaden idag. Vanliga mopeder idag är de så kallade EU-mopederna.

Om du saknar en LGF skylt och du kör ett långsamtgående fordon kan du riskera böter, om du har en skylt som ej är typgodkänd kan du också få böter. Tänk på att ha rätt skylt på rätt fordon.

EU-mopeder med tre eller fyra hjul skall utrustas med en LGF skylt (långsamtgående fordon)

Vad är en EU-moped?

Eu-mopeder har antingen två, tre eller fyra hjul och en hastighet om max 45 km/h. De kan antingen drivas med en förbränningsmotor eller en elmotor. Om eu-mopeden har tre eller fyra hjul får den maximalt väga 350 kilo samt vara utrustad med en LGF skylt.

Den allra vanligaste är scooter modellen, alltså eu mopeden med två hjul. Men vi ser allt fler mopedbilar och epa traktorer på våra vägar.

Eu-mopeder ska vara registrerade och ha registreringsskylt på baksidan. Vid registrering av moped får du ett registreringsbevis. Tänk på att registreringsbeviset alltid ska med när du köper en begagnad Eu-moped. Dessutom måste den vara trafikförsäkrad för att köras på vägarna.

Vilka fordon måste ha en LGF-skylt?

LGF-skylt är till för långsamtgående fordon som är tillverkade för att köras i högst 30, 40 eller 45 km/h. Exempel på dessa är:

  • A-traktorer och EPA-traktorer
  • Mopedbilar
  • Motorredskap klass II (grävmaskiner, hjullastare, åkgräsklippare)
  • Traktorer klass A (Andra regler gäller för traktorer klass b, dessa får köras i 50 km/h och är i stället utrustade med en KM-skylt som anger siffran 50)
  • Efterfordon

Det är strikt förbjudet att köra långsamtgående fordon på motorväg, motortrafikleder och tillhörande avfart samt påfart. Detta betyder att fordonen vi nämnt samt cyklar, hästfordon, terrängfordon och så vidare inte får förekomma på motorvägar!

 

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring