Varför ska bromsvätskan bytas ut? Bromsvätskan ”lever” i ett förslutet system, och den kan ligga där och användas i många år. Men fukten från omgivningen kan leta sig in genom slangar och andra delar av bromssystemet – om din bromsvätska är förorenad kan det ha effekt på hur bromssystemet fungerar. Trycket som krävs för att få stopp på bilen ökar och dess värmeavledande egenskaper påverkas negativt.

Vad gäller för olika tillverkare?

Till exempel kräver vissa modeller från Chevrolet ett bromsvätskebyte efter cirka 4000 mil medan Honda kräver att de görs vart tredje år oavsett hur långt man kör. Tre år är även det rekommenderade intervallet för de flesta modeller från Volkswagen. Summa summarum är att det skiljer sig åt beroende på tillverkare och modell. Därför måste du se vad som gäller för just din bil i fordonets instruktionsbok.

Därför ska bromsvätskan bytas ut

Vatten i bromsledningarna sänker vätskans kokpunkt vilket kan göra att bromsförmågan minskar vid hårda stopp när värmen i systemet ökar. Dessutom kan fukten med tiden orsaka inre korrosion i bromsledningarna, bromsok, och andra komponenter.

Byte av bromsvätska kan kosta omkring 1000 kr på många fordon, men att byta ut rostade bromsledningar, bromsok och andra broms delar kan kosta många fler tusen kronor. Av den anledningen är det viktigt att man håller jämna steg med bilens underhåll.

Som en tumregel är det klokt att inspektera och testa bromsvätskan med några års mellanrum, och inte mer än vart tredje om du bor i ett område med hög luftfuktighet. Förare som bor i områden som har vinterväder bör också inspektera sitt bromssystem mer regelbundet – eftersom salt och andra föroreningar kan komma in i bromsvätskan.

Bromsvätska är lika viktigt för att stoppa ett fordon som motorolja är för att hålla igång den, men den får inte så mycket uppmärksamhet som den förtjänar.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring