Vilken begränsning har ett nödhjul? Till att börja med är det en smalare variant av fordonets ”normala” däck, nödhjul är till för nödsituationer och tillverkas för att du ska ta dig till en verkstad så snabbt som möjligt. Exakt vilken begränsning däcket har gällande högsta hastighet samt maximala körsträcka finns i bilens handbok och på själva nödhjulet. Nödhjul kallas också för reservhjul och i de allra flesta fall följer dessa med din bil när du köper den.

Hjulet ska främst användas om du exempelvis råkar ut för en punktering eller annan slags olycka som gör det befintliga däcket obrukbart. Nödhjulet får användas med dubbdäck även om nödhjulet inte har dubbar.

Läs mer: Vilken utrustning bör finnas i din bil?

Att tänka på när du hanterar ett reservdäck

Nödhjulet får endast användas för att köra kortare sträckor. Däcket ska räcka till närmaste verkstad eller däckverkstad där du kan byta ut det trasiga däcket helt och hållet, till antingen sommar- eller vinterdäck beroende på rådande årstid och väglag.

Många bilister glömmer bort att kontrollera reservhjulet – detta börs göra med jämna mellanrum. Det kan hända att även nödhjulet har fått en punktering eller bara har ett för lågt lufttryck. Kontrollera nödhjulet regelbundet, tänk också på att ha med extra bultar som passar till nödhjulet.

 

Så vilken begränsning har ett nödhjul?

  • Som vi nämnt är nödhjul är designade för tillfällig användning för att ta dig till en reparationsplats.
  • Kontrollera din handbok och eventuella etiketter på själva reservdelen
  • Maximal däckhastighet är vanligtvis begränsad till 80 km/h av säkerhetsskäl.
  • Användningen av det tillfälliga hjulen kan begränsas till ”endast fram” eller ”endast bak” av säkerhetsskäl. För att undvika störningar av bromskomponenter, eller för att undvika överföringsskador.
  • Körförmågan och bilens grepp blir annorlunda med ett smalare hjul monterat och du måste ta hänsyn till detta när du kör.
  • Sträva efter att få originaldäcket reparerat eller utbytt så snart som möjligt.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Måste man ha ett reservhjul?

Det finns ingen lag som kräver att man måste ha ett reservdäck i bilen. Valet av utrustning beror oftare på konsumenternas förväntningar. Om man väljer att ha ett reservhjul i bilen, måste det uppfylla samma krav som bilens vanliga däck. Ett slitaget däck med otillräckligt mönster är inte tillräckligt. Det är viktigt att se över och underhålla reservdäcket, om det finns, för att säkerställa att det är i gott skick och redo att användas vid behov.