Hur kan man som förare bidra till ökad trafiksäkerhet? Detta är något alla ska eftertänka. I Sverige togs ett mål fram år 1997 som kom att kallas för Nollvisionen, detta mål innebär att ingen ska dödas eller skadas allvarligt i vägtransportsystemet. Målet ska uppnås tillsammans med systemutformarna, samt alla som verkar i vägtransportsystemet – vilket inkluderar dig som förare.

På följande sätt kan du som förare bidra till ökad trafiksäkerhet

Håll hastigheten – Ett av de viktigaste faktorerna för att minska antalet döda i trafiken. För att sätta hastigheten i perspektiv motsvarar:

  • 80 km/h ett fall från 8e våningen.
  • 50 km/h ett fall från 3e våningen.
  • 30 km/h ett fall från 1a våningen.

Enkelt att förutse är att hastigheten spelar roll för att överleva en trafikolycka – det finns alltså bra anledningar till att hastighetsbegränsningarna existerar och att de skall följas.

Använd bilbälte – Självklart tänker du! Men alla använder inte bilbälten tyvärr. Detta skulle spara en mängd liv varje år. Risken för att dödas om man använder bälte halverar. Tänk i stället så här, utan bälte klarar du av en krock i ca 7 km/h – om du förutsett kollisionen och är beredd på att ta emot dig (vilket man sällan är). Bilbälte är den viktigaste skyddssystemet i bilen.

Alkohol, droger och mediciner – Alkohol och andra substanser som påverkar körförmågan har ingen plats på vägen. Om du kör påverkad av alkohol eller droger är du en fara för dig själv och andra. Det gemensamma är att preparaten kan orsaka trötthet, nedsatt koncentrationsförmåga, dåsighet. I Sverige görs över 14 000 bilresor varje dag av förare som är så berusade att de skulle åtalas för rattfylleri om de åkte fast.

Undvik att köra trött – När du är trött ökar risken att göra fel i ”enkla situationer”. Du har även nedsatt förmåga för problemlösning. Forskning visar på att det är lika farligt att köra bil trött och sömnig som att göra det onykter. Mellan 20–30% av alla trafikolyckor sker på grund av trötthet.

Detta kan du som fotgängare göra

Ungefär hälften av fotgängarna dör i gryning, skymning eller mörker. För att öka synligheten för både fotgängare och cyklister är användningen av reflexer en viktig åtgärd både i staden och på landsbygden. Tänk på att en fotgängare med mörka kläder blir upptäckt först på 20–30 meters avstånd, med ljusa kläder från 60 meter – med en reflex syns fotgängaren på 125 meters avstånd om du använder halvljus.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring