Vi har alla varit där. Du går ut till din bil, kliver in, vrider om nyckeln – och ingenting händer. Kanske hör du bara ett klickljud, men motorn startar inte. Så hur startar man en bil med startkablar?

Innan du använder startkablar för att starta din bil måste du avgöra om ett dött batteri verkligen är orsaken. Batteriet driver all elektronik i bilen, så kontrollera bilens lampor, om det inte fungerar beror det förmodligen på ett dött batteri.

Så gör du för att starta en bil med startkablar

Stäng av bilen – Se till att din växellåda är i P (eller neutral om det är en manuell) och att parkeringsbromsen är åtdragen.

Leta reda på båda bilarnas batterier – De flesta bilar har batteriet under huven, vanligtvis nära framsidan, på höger eller vänster sida. Vissa bilar har sitt batteri i bagageutrymmet.

Parkera bilen – Parkera bilarna bredvid varandra, beroende på var batterierna sitter. Stäng av den andra bilen och dra åt parkeringsbromsen.

Ta ut startkablarna – Dubbelkolla att kablarna är oskadade utan exponerade ledningar och var noga med att inte röra klämmorna mot varandra.

Fäst de röda klämmorna – Anslut ena änden av den röda klämman till pluspolen på det urladdade batteriet. Anslut sedan den andra änden av den röda klämman till den positiva polen på det fungerande batteriet. Pluspolen kan vara färgkodad med röd färg och kommer alltid att identifieras med ett plustecken (+).

Fäst de svarta klämmorna – Fäst en svart klämma på minuspolen på det fungerande batteriet. Fäst sedan den andra änden av den svarta klämman på en ”ren” metalldel av din motor. Negativa terminaler kan vara färgkodad med svart färg och kommer alltid att identifieras med ett minustecken (-). Kom ihåg att inte låta klämmorna röra varandra när du ansluter.

Starta det fungerande fordonet – Låt den gå i några minuter för att ladda det urladdade batteriet.

Försök att starta din bil – Med kablarna fortfarande anslutna, vrid om tändningen. Vrid inte om tändningen i mer än fem sekunder och försök bara starta den två eller tre gånger. Om bilen inte startar kan du vänta ett par minuter och försöka igen.

Om din bil startar – Ta försiktigt bort startkablarna i omvänd ordning som du kopplade ihop dem. Ta bort svart från metallen och sedan svart från det givande batteriet. Ta bort rött från det givande batteriet och ta slutligen bort det från ditt batteri.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring