Vad har hänt med Saab? Som vi alla förmodligen vet var Saab en gång en ikonisk svensk biltillverkare som var känd för sin unika design och tekniska innovation. Men företaget har haft en turbulent historia och har genomgått flera ägarbyten och finansiella svårigheter, vilket har lett till att företaget nu inte längre tillverkar bilar.

En kort historik över Saab

Saab grundades 1937 i Trollhättan, Sverige och tillverkade ursprungligen flygplan. Efter andra världskriget började företaget också tillverka bilar och blev snabbt känt för sin innovativa design och sina säkerhetsfunktioner. Under årens lopp ägdes Saab av flera olika företag, inklusive General Motors (GM) från 1990-talet fram till 2010.

Finansiella svårigheter och nedläggning

Under 2008 började Saab uppleva allvarliga finansiella svårigheter vilket ledde till att GM tvingades sälja företaget. Saab bytte sedan ägare flera gånger och trots många försök att rädda företaget, var Saab inte längre lönsamt och tvingades lägga ner sin biltillverkning år 2011.

Ny ägare och teknisk utveckling

I januari 2012 köptes Saab av det kinesiska företaget National Electric Vehicle Sweden (NEVS) och påbörjade ett arbete för att utveckla elektriska bilar under Saab-varumärket. Trots ytterligare ansträngningar från Nevs som köpte upp konkursboet, lyckades de aldrig få igång tillverkningen av Saabs gamla modeller under annat namn.

Saabs arv

Trots att Saab inte längre tillverkar bilar, har företaget lämnat ett stort arv inom bilindustrin med flera innovationer som fortfarande används idag. Saab var framstående inom säkerhetsteknik och utvecklade bland annat först krockkuddar för bilar och antisladdsystem. Företaget var också känt för sin unika design och tekniska innovation, som gjorde Saab-bilarna till några av de mest eftertraktade bilarna på marknaden.

 

Källor:

https://www.saab.com/sv/newsroom/stories/2018/april/Gor-saab-fortfarande-bilar

https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/turerna-bakom-saabs-konkurs

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring