Vad innebär de gula vägmarkeringarna? Ibland när du är ute och kör bil märker du säkert att det finns gula vägmarkeringar på vissa vägar. För många är det lite förvirrande vad dessa egentligen betyder. Dessa markeringar är till för att reglera alla trafikanter. Som regel så betyder det att du inte får överträda en linje. Du begår alltså ett trafikbrott om du överträder en gul linje.

Läs mer: Får man köra över en gul heldragen linje?

De gula vägmarkeringarna innebär att det är förbjudet att stanna eller parkera

Den gula markeringen som är vanligast är den som består av en heldragen linje. Den brukar främst förekomma vid trottoarkanter. Vid dessa markeringar får du alltså varken stanna eller parkera. Då kan du riskera höga böter.

Gul linje i sicksackmönster

Det finns även en gul linje som brukar ha ett sicksackmönster. Den brukar också finnas vid trottoarkanter och är väl synlig. Den betyder också att du inte får parkera eller stanna din bil precis vid vägkanten. Det är framförallt vanligt att du ser den i centrum i stora städer men den kan dyka upp lite varstans.

Som ersättning vid vägarbeten

Ibland när det pågår ett stort vägarbete måste man leda om trafiken på vissa vägpartier. Då kan man måla nya gula linjer som tillfälligt ersätter de vita. Dock har de samma betydelse som vanligt. Om det är en heldragen linje får du alltså inte överträda denna. När det både finns gula och vita linjer är det alltså de gula du ska följa. Du brukar även kunna se hur du ska köra med hjälp av uppställda koner längst med vägen.

Vissa länder har gula mittlinjer

Om du kör bil i vissa länder kommer du märka att deras mittlinjer är gula istället för vita. Det gäller till exempel i Kanada, USA, Norge och Kanada. Principen är dock densamma och du ska aldrig korsa en heldragen mittlinje. Det är ett allvarligt trafikbrott.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring