Hur fungerar bromsar på bil? Bromsar är väldigt viktiga på en personbil. Det allra flesta bilar har hydrauliska bromsar som gör att hjulen stoppas. När du trycker på bromsen sker en rad olika saker i bromssystemet för att bilen ska bromsa in.

Bromsar är det system som finns på bilen som möjliggör att den går att få stopp på bilen eller sänka hastigheten. Det finns tre olika typer av bromssystem vilka är elektroniska, mekaniska och hydrauliska. Majoriteten av det allra flesta bilar har hydrauliska skivbromsar.

Det innebär att när du trycker på bromspedalen blir det ett tryck upp i själva bromssystemet med hjälp av en olja. När du bromsar pressas olja ut i kolvarna som finns i bromsoket. Bromsoket i sin tur lägger ett belägg mot de bromsskivor som sitter placerade innanför bilhjulen. Detta göra att rotationen på hjulet stoppas och hastigheten på bilen sänks.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Hydrauliska trumbromsar

Det finns vissa bilar som har hydrauliska trumbromsar, dessa sitter ofta i bakhjulen. De fungerar på liknande sätt men det hydrauliska trycket som blir pressar på bromsbackarna i själva bromstrumman istället så att bilen bromsar in.

Bromsar ska kontrolleras regelbundet

Bromsar är en förbrukningsvara. De behöver kontrolleras regelbundet och bytas ut vid behov. Det är viktigt att inte köra runt med dåliga bromsar. Undermåliga bromsar kan få katastrofala konsekvenser. Bromsvätskan behöver även den bytas ut med emellanåt.

Hur fungerar låsningsfria bromsar?

Det finns även något som kallas för Anti Lock Braking system, ABS-system. Det kallas på svenska låsningsfria bromsar men brukar även benämnas som ABS-bromsar. ABS är en ytterligare funktion i bromssystemet som helt enkelt gör det lättare att styra bilen vid en kraftig inbromsning. Nästan alla dagens bilar är utrustade med ABS. När du trycker på bromspedalen låser sig hjulet på bilen vilket ABS-systemet känner av och släpper en del av trycket på bromsen. Systemet gör att bilen bromsar in men inte så att hjulen låser sig.