Vilken längd får barn använda bilens ordinarie bilbälten? Barn som är längre än 135 centimeter kan använda bilens ordinarie bilbälten. Dock finns det rekommendationer att barn ska använda en bilbältesstol till 10-12 år ålder. Om barnet är under 135 centimeter ska hen sitta i en skyddsanordning.

  • Ett barn som är längre än 135 centimeter kan sitta i bilen med det ordinarie bilbältet.
  • Barn som är under 135 centimeter behöver en särskild skyddsanordning som exempelvis en bältesstol eller babyskydd.
  • Det är även alltid förarens ansvar att se till att ett barn under 15 år använder bilbälte.
  • Barn som är under fyra år ska helst sitta i en skyddsanordning som är bakåtvänd. Det finns en rekommendation från forskare och läkare att barn helst ska använda en bälteskudde tills att de är 10-12 år.

Läs mer: Vad är sant när det gäller bilbälten i personbilar?

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Bilbältet bör sitta rätt

Varför ett barn under 135 centimeter inte kan sitta utan skyddsanordning är för att bilbältet inte sitter korrekt. Det diagonala bältet ska sitta över bröstet, nära halsen. När det sneda bältet sitter på det sättet kommer det starkare skelettdelarna att ta emot kraften som uppstår vid en krock.

Om bandet ligger fel kan revben knäckas som då i sin tur kan skada hjärta och lungor. Höftbältet ska sitta över höftbenet mot låren och inte mot magen. Ett bälte som sitter över magen kan tränga in i buken och orsaka inre skador.

Bilbältet ska sitta nära kroppen

Oavsett ålder och längd ska bilbältet alltid dras åt. Ju närmare bältet är kroppen desto bättre. Om bältet inte är sträckt kan bältet inte skydda som det ska. När det kommer till både barn och vuxna är det viktigt att tänka på ytterkläder och bältet. Vinterkläder ska helst tas av för att bältet ska sitta optimalt.

I Sverige är det lag att alla som åker bil ska använda bilbälte.

Kan man åka med ett barn i knät?

Enligt Transportstyrelsen är det obligatoriskt att alla barn som är kortare än 135 centimeter använder en speciell skyddsanordning i bilen, såsom babyskydd, bilbarnstol, bältesstol eller bälteskudde. Att ha ett barn i knät medan man kör bil betraktas som extremt farligt och rekommenderas starkt emot. Detta kan leda till allvarliga skador och risker för barnets säkerhet och välbefinnande. Därför är det viktigt att följa de regler och riktlinjer som fastställts för barns säkerhet i bilen och att använda rätt skyddsanordningar enligt barnets ålder, längd och vikt.