Var tillverkas Mazda? Mazda började som tillverkare av korkprodukter år 1920 då staden Toyo Cork Kogyo i Hiroshima var full av korkträd som de utnyttjade. Det var inte förrän sju år senare som Mazda började tillverka maskinverktyg och år 1960 tillverkades den första personbilen, Mazda R360. Under slutet av 60-talet imiterade man Toyota då man insåg att den amerikanska marknaden var värd att investera i, och började därmed sälja bilar där. I Sverige lanserades den första Mazda modellen år 1972. Anorna från deras historia från korkträden kan man se i deras första elbil MX-39 som började säljas 2020 där en del av interiören består av kork.

Var i världen tillverkas Mazda?

Huvuddelen av tillverkningen sker fortfarande i Japan där historien startade, i Hiroshima. Under 2015 då Mazda tillverkade 1,5 miljoner bilar tillverkades 1 miljon av dessa i Japan. De resterande 500,000 tillverkades på olika ställen runtom i världen. Idag tillverkar Mazda både personbilar och exklusiva sportbilar. Namnet Mazda kommer från himmelsguden Ahura Mazda och betyder ”Gud av Ljus”.

Mazda och Ford

Under flera år ägde Ford en del av Mazda då Mazda gick in i en ekonomisk kris vilket ledde till att Ford köpte cirka 7 % av Mazdas aktier. Under åren 1996 – 2008 ökade Fords andel av aktier till hela 33 %. Detta ändras dock 2008 då Ford fick ekonomiska svårigheter och började sälja av sin del i Mazda. År 2015 hade de ingen andel kvar i bolaget. Detta på grund av att den största andelen av de aktier som Ford sålde köpte Mazda upp igen vilket innebär att de idag äger majoriteten av bolaget. Idag samarbetar Mazda Motor’s tätt ihop med Toyota, som har köpt en del av Mazdas aktier, där Mazda bland annat använder sig av Toyotas kunskap och rykte för att kunna öka sin försäljning på den nordamerikanska marknaden.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring