DSTC Volvo är ett system som på olika sätt ser till att bilen inte får sladd samtidigt som framkomligheten förbättras. Förkortningen står för ”Dynamic Stability & Traction Control, det vill säga stabilitets- och dragkraftsystem. Sedan slutet av 90-talet har systemet används i Volvo-bilar med start i Volvo S80.

Såhär fungerar DSTC

Systemet är skapat för att ge Volvobilar bättre stabilitet mot underlaget och undvika risker för sladd. Volvo använder sig av en processordata för att ge systemet korrekt bana utifrån rattens vinkelsensor, men även bromssystemets tryck och position. Andra faktorer används också för att beräkna riktning såsom centrifugalkraft och bilhjulens hastighet.

När det uppstår ostabilitet aktiveras bromsarna för att bilen inte ska få sladd och komma tillbaka på den ursprungliga banan. DSTC Volvo går inte att stänga av manuellt, men du kan däremot ändra till sportläge och alltså få möjlighet att sladda under kontrollerade former.

DSTC Volvo systemet bidrar i stor grad till bilarnas säkerhet på vägen eftersom du får en bättre kontroll över fordonet. Det blir lättare att manövrera bilen och du undviker onödigt slirande som kan leda till att däcken tappar greppet mot underlaget.

Vad är DSTC Volvo systemets mest förekommande fel?

När något inte fungerar som sig bör med det här systemet är det ofta rattvinkelsensorn som är problemet. Den kan helt enkelt gå sönder och det brukar vara ett av de vanligaste felen när det gäller DSTC Volvo i bilar.

Det finns även en risk att givarna som anger hjulens hastighet inte fungerar rätt på grund av smuts. Därför är det viktigt att kontrollera hur systemet fungerar med jämna mellanrum och åtgärda problemen i tid. Även kablar kan lätt skadas eftersom de utsätts för slitage och yttre påverkan, är du osäker på i vilket skick ditt DSTC Volvo system är kan du boka en tid hos din Volvoverkstad.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring