När ska man byta kamrem på Toyota Corolla? Du bör byta kamremmen på din Toyota Corolla efter att du har kört cirka 12 000 mil sedan det senaste bytet. Exakt hur ofta det är beror förstås på hur mycket du kör, men för de flesta brukar det innebära ett tidsintervall på cirka 6 – 10 år.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Byte av kamrem på din Toyota Corolla även om du kör väldigt lite

Rekommendationen från Toyota är att byta kamrem på din Corolla varje 120 000 kilometer. Men kör du väldigt lite, så att du inte kommer upp i den sträckan på under ett tidsintervall som räknas normalt kan du behöva byta kamremmen innan dess.

Anledningen är att kamremmen är tillverkad i gummi, ett naturmaterial som med tiden torkar ut. Du bör därför byta din kamrem efter cirka 6 – 10 år oavsett om du har kommit upp i den angivna sträckan eller inte.

Hur vet jag om min kamrem är sliten och vad är det?

Vad är en kamrem? En kamrem är en viktig del som finns i främre delen av motorn och har en synkroniserande funktion för att samordna de olika axlarna i motorn. Dess huvudsakliga uppgift är att se till att motorns driftscykler sker på ett välkoordinerat sätt. Ett exempel på detta är när kamaxeln öppnar ventilerna vid rätt tidpunkt i förhållande till vevaxelns position. Kamremmen spelar således en viktig roll för att säkerställa att motorn fungerar smidigt och effektivt.

Det kan tyvärr vara svårt att upptäcka om en kamrem är sliten eller inte, speciellt om man är okunnig inom ämnet. För att undvika att olyckor i trafiken uppstår på grund av att din kamrem går sönder bör du alltid byta den inom den angivna intervallen.

Det går inte att höra eller känna att en kamrem är på väg att gå sönder. Utan när den går sönder kommer bilen att sluta fungera helt och hållet omgående. Vilket i sin tur innebär att du kommer att bli ståendes längst med vägen. En kamrem som går sönder kan innebär att fler delar i bilens motorhuv går sönder på grund av den kraft som uppstår. Men en trasig kamrem i sig gör inte skador på bilens motor eller andra delar.

Vad kostar ett kamremsbyte?

Själva kamremmen kostar vanligtvis cirka 1 000 – 2 000 kronor. Behöver du lämna in bilen för kamremsbyte brukar priset ofta ligga på mellan 6 000 – 10 000 kronor.

Läs mer: Var tillverkas Toyota?