Hur ställer man av en bil? Det finns flera anledningar till varför du kan vilja ställa av din bil. Det kan till exempel handla om att du vill åka kommunalt under en period och spara pengar, men det kan också handla om ett fordon du inte använder dig av, men inte vill sälja eller göra dig av med. En annan orsak kan vara att du vill slippa betala trafikförsäkring och fordonsskatt för en bil du inte använder.

Ska du ställa av din personbil rekommenderar vi att du först planerar för avställningen.

Genom att ställa av bilen vid rätt tidpunkt och rätt tid i månaden kan du inte bara spara pengar i det långa loppet, utan du kan också få tillbaka mer fordonsskatt. Att ställa av bilen är i sig väldigt enkelt och det finns flera sätt att gå tillväga.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Så ställer du av din bil

Har du bestämt dig för att ställa av din bil kan du göra det på flera olika sätt, där alla processer är väldigt enkla, snabba och smidiga att genomföra. Oavsett om du har tillgång till mobil, dator eller papper och penna finns det sätt att gå tillväga.

  • Avställning på skriftlig begäran med hjälp av ditt registreringsbevis
  • Avställning med hjälp av Transportstyrelsens app vid namn ”Mina fordon”
  • Avställning med hjälp av e-tjänst på din dator

Ett vanligt missförstånd är att man kan ställa av bilen bakåt i tiden. Bara för att du slutade använda dig av bilen i december innebär det inte att du kan ställa av den i maj och få pengar för fordonsskatt och försäkring tillbaka.

Avställningen kommer alltid att gälla från och med dagen då du genomför avställningen och Transportstyrelsen mottager din anmälan. Observera att en avställning endast kan genomföras av fordonets ägare och att det endast är ägaren som kan motta eventuell återbetalning av fordonsskatten.

Läs mer om hur du gör en ”påställning av bil