hur fort får en personbil som drar en husvagn köra? Det skiljer sig åt då den tillåtna hastigheten påverkas av flera faktorer.

Maxhastighet 80 km/timme gäller för:

  • bromsad husvagn
  • obromsad husvagn med maxvikt 750 kg. Förutsatt att totalvikten inte är större bilens halva tjänstevikt, eller, förutsatt att husvagnen är olastad och tjänstevikten inte överstiger bilens halva tjänstevikt.

Maxhastighet 40 km/timme gäller för:

  • släp med påskjutsbroms och ledad dragstång, t.ex styrande framaxel
  • obromsad husvagn med maxvikt 750 kg. Förutsatt att husvagnen är lastad och totalvikten är större än bilens halva tjänstevikt, eller, förutsatt att husvagnen är olastad och totalvikten är större än bilens halva tjänstevikt.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Räkna ut tjänstevikt och totalvikt

Tjänstevikt för personbil innebär den totala vikten bilen har när den är redo att köras; vilket omfattar bränsle, reservhjul, verktyg, olja, vatten, tyngsta kaross samt förare. Tjänstevikt för släp som husvagn omfattar den totala vikten i kördugligt normalskick, dock utan last.

Totalvikt för personbil är summan av bilens tjänstevikt, totala vikt för antalet passagerare som bilen är anpassad för, samt den största vikten gods bilen är anpassad för. Totalvikt för släp som husvagn omfattar den totala summan av släpets tjänstevikt, totala vikt för antalet passagerare som släpet är anpassad för, samt den största vikten gods släpet är anpassad för.

Tillstånd och körkort

  • B-körkort gäller om släpets totalvikt är max 750 kg, eller, om bilens och släpvagnens totalvikt inte överstiger 3500 kg.
  • B-körkort med utökad behörighet B gäller för personbil med husvagn där deras totala sammanhängande vikt inte får överstiga 4250 kg.
  • BE-körkort gäller för personbil med maxvikt 3500 kg i kombination med en husvagn med maxvikt 3500 kr.

Hur tungt släp får en personbil dra?

Information om högsta tillåtna släpvagnsvikt ska framgå av bilens registreringsbevis.

Här finns mer information

Aktuell information gällande personbil med släp som husvagn finns hos Transportstyrelsen. För att få hjälp att räkna ut vad som gäller för hastighetsbegränsning finns Släpvagnskalkylatorn via Transportstyrelsens hemsida, men kalkylatorn är endast ett hjälpmedel och är därmed inte korrekt för specifika fordon.