Hur ofta ska man byta olja i bilen? Var det länge sen du kontrollerade oljenivån i din personbil? Då är det hög tid att lyfta på motorhuven och kontrollera både nivån såväl som färgen på oljan. En oljekontroll är något du alltid bör göra med jämna mellanrum, för att på så sätt säkerställa att allt är i sin ordning och att motorn får tillräckligt med olja.

Detta är något som är extra viktigt om du har en bil med några år på nacken eller en bil som inte genomgår service regelbundet.

Kort och gott kan man säga att bilens olja är motsvarigheten till människans blod i kroppen. Oljans uppgift är att säkerställa att motorns alla delar är smorda, så att de kan prestera optimalt och inte slitas ut. Oljan har även som uppgift att lösa upp lort och kyla ner bilens motor.

Även om du tycker det är svårt att utföra själva oljebytet bör du ändå ha koll på oljenivån, så att du vet när det är dags.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Byta olja i bilen – så ska du tänka

Hur ofta du ska byta olja i din bil beror på ett flertal olika faktorer. Till att börja med kommer din användning av bilen att vara avgörande i frågan. Om du ofta kör många, men korta, sträckor kan det vara en god idé att kontrollera oljan flera gånger om året. Detta gäller även för dig som ofta kör med husvagn eller som har många kallstarter.

Är du osäker på vad som gäller rekommenderar vi alltid att du följer de rekommendationer du får från biltillverkaren. I annat fall brukar det vanligtvis räcka med ett oljebyte vartannat år.

Vill du vara extra duktig och ge din bil lite extra omtanke kan du göra ett oljebyte årligen. Att byta olja ofta är ingenting som kan påverka bilen eller motorn negativt, utan kommer endast med positiva fördelar.

Vad händer om man inte byter olja i tid?

När oljefiltret blir igentäppt, kan oljan i motorn passera filtret utan att bli ordentligt rengjord eller filtrerad. Om man inte regelbundet byter både olja och oljefilter, försämras oljans förmåga att smörja motorn. Det kan i värsta fall orsaka allvarliga skador på motorn. Det är extra viktigt att följa biltillverkarens rekommendationer för oljebyte, särskilt för bilar med dieselmotorer.