BMW är ett av de mest välkända och omtyckta bilmärkena, och med bara tre bokstäver förstår alla direkt vad det är som omtalas. Men vet du vad förkortningen BMW faktiskt står för?

Läs mer: Vilken BMW modell är bäst?

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Namnet BMW står för – Bayerische Motoren Werke

Det formella namnet på BMW är Bayerische Motoren Werke AG. AG står i sin tur för Arbeitsgruppe – företag (bokstavligt översatt ”arbetsgrupp”) – och kan liknas vid hur många svenska företag har AB (för aktiebolag) i sina namn.

Bayerische betyder bayersk, och syftar alltså på någon eller något från den tyska staten Bayern. Det är härifrån företaget härstammar, och BMW har fortfarande sitt huvudkontor i Bayerns huvudstad München. De blå och vita färgerna i BMWs logga är valda just därför att dessa färger symboliserar Bayern, då de används i de bayerska flaggorna. Bayern har två officiella flaggor: en som är hälften vit och hälften blå, och en med ett slags snedställt diamantmönster i vitt och blått. Detta mönster, liksom ett blått mytologiskt djur mot en vit bakgrund, återfinns också i Bayerns statsvapen.

Motoren betyder motorer, och Werke betyder fabrik på tyska.

Sammantaget kan alltså BMWs fullständiga namn Bayerische Motoren Werke AG översättas till ”Bayersk motorfabrik”. Som kuriosa kan nämnas att det officiella namnet egentligen är en särskrivning, och kan jämföras med ”Bayersk motor fabrik”.

Kort om BMW

Förutom bilar så tillverkar BMW även motorcyklar. Företaget startades i början av 1900-talet i München. De tillverkade till en början flygmotorer under första världskriget, men var tvungna att lägga ner tillverkningen efter Tysklands förlust i kriget.
1917 blev företaget officiellt BMW, och sex år senare började de att tillverka motorcyklar. År 1928 började BMW med sin biltillverkning, som är den vara de är mest kända för idag. Bilmärket blev populärt i Sverige under 70-talet.

Visste du att BMW även är ägare av det kända bilmärket Rolls-Royce?