Hur går man tillväga gällande påställning av bil? För att framföra ett fordon är viktigt att det är påställt. Vidare innebär detta att ägaren till bilen måste ha en trafikförsäkring samt betala fordonskatten på bilen. Om du köper ett avställt fordon eller har ett avställt fordon som du vill använda måste den ställas på. Påställning av bil görs enklast via Transportstyrelsens mobilapp – men kan också skickas in via post. (tryck här för att ställa på din bil hos Transportstyrelsen).

Fordonet kan börja användas från de datum som bilen blir påställd. Detta innebär att det börjar gälla från den dag som Transportstyrelsen har fått in din anmälan och registrerat den, generellt gäller den dag anmälan kommer in eller från det datum som du anger om det ligger längre fram i tiden. Om du i stället väljer att använda mobilappen gäller påställningen av din bil redan samma dag!

Ett av kraven för att kunna ställa på bilen är att det måste finnas en trafikförsäkring på bilen. Om trafikförsäkring fattas, behöver du ta kontakt med ditt försäkringsbolag och teckna en försäkring innan påställning av bil.

Ställa av ditt fordon

Motsatsen till att ställa på bilen är givetvis att ställa av den, och detta kan vara bra att göra om du vet att du inte kommer använda fordonet. Genom att ställa av din bil behöver du inte ha en trafikförsäkring samt att du slipper betala fordonsskatt.

Tänk på att avställningen gäller precis som vid en påställning från det datum en anmälan kommer in till Transportstyrelsen. Om din bil exempelvis blir belagd med körförbud betyder det inte att den automatiskt blir avställd – du som ägare måste själv avställa bilen. När du ställer av fordonet behöver du inte ha någon trafikförsäkring längre.

Som regel är det förbjudet att köra ett fordon som är avställt, undantag från detta kan göras om fordonet körs till en besiktning. Dock måste fordonet ha en trafikförsäkring och inga obetalda skatter.

Obs ett avställt fordon får inte bogseras.

Läs mer om bilens olika kostnader: Vad kostar det att äga en bil?

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring