Om din motorlampa lyser gult är det ett tecken på något problem med ditt fordon. Varningslampan finns till för att kontrollera motorn – om det finns ett problem med din bils motor eller andra system varnar motorlampa om just detta.

Vanliga orsaker till att motorlampan lyser gult

Även om motorlampa kan indikera flera olika problem – som alla har sina egna orsaker, men det finns några vanliga orsaker. Dessa är:

Problem med tändstiftsledningar – Tändstiften slits med tiden, detta kan få motorn att gå knackigt eller helt stanna av. Tändstiften är det som gör att bränslet kan förbrännas och att motorn går.

Fel på sensorer – Luftflödessensor mäter mängden luft som kommer in i motorn, fel på denna sensor kan göra bilen svår att starta, eller seg i accelerationen. Det kan även vara fel på syre sensorn – som bestämmer mängden syre som går in i motorn för att aktivera kolvarna och driva motorn.

I de flesta bilar finns det två typer av varningar, antingen blinkar motorlampan, eller så är det ett fast ljus. Om ljuset är fast alltså att motorlampan inte blinkar indikerar detta generellt ett mindre problem – om lampan blinkar indikera detta oftast ett större problem. Oavsett vad bör du undersöka detta vidare!

Vad ska du göra?

Det allra viktigaste är att inte ignorera motorlampan om den tänds. Bilen kanske går bra för stunden – men att strunta i motorlampan helt kan leda till större problem. Så om kontrollampan tänds bör du undersöka problemet och få det åtgärdat.

Om lampan är röd tyder det på ett allvarligt problem! I vissa bilar betyder en gul kontrollampa att det finns ett problem som måste undersökas och ett rött eller blinkande ljus betyder att det finns ett allvarligt problem och att du måste stanna direkt. Dina mätare hjälper dig att fastställa problem som överhettning och lågt oljetryck. Om din bil indikerar att det finns ett allvarligt problem bör du stanna och stänga av motorn så snart som möjligt.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring