Vilka bilar har AdBlue och vad är det? AdBlue är en avgasreningsteknik som syftar till att minska utsläppet av kväveoxid. Rent tekniskt går det till så att bilen har en separat tank bredvid dieseltanken. Från denna tank sprutas en mängd AdBlue in i avgassystemet och minskar på så sätt utsläppet av farliga ämnen. Funderar du på om just din bil har denna lösning? Läs då vidare för att ta reda på det.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

AdBlue finns i bilar med SCR-teknik

I vilka bilar används då AdBlue-tekniken? Jo, lösningen finns i de bilar som har ett avgasreningssystem med SCR-teknik exempelvis Audi. SCR står för Selektiv katalytisk reduktion och syftar till att minska utsläppet av kväveoxider. Det görs genom att en vätska som består av urea och vatten, det vill säga AdBlue, sprutas in i avgassystemet. Där sker en omvandling av vätskan och den blir istället till ammoniak. Har du en relativt ny dieselbil är chanserna stora att du har ett system med AdBlue då tekniken redan 2006 kom till de lastbilar som drevs med diesel. Funderar du på att köpa en dieselbil av något slag kan det alltså vara bra att titta på en nyare modell då dessa fordon har lägre miljöpåverkan.

Fördelar med AdBlue

Det är naturligtvis lätt att förstå att det är bra med minskat utsläpp av kväveoxid då denna gas är skadlig för klimatet. För att förstå exakt hur bra AdBlue är kan det dock vara bra med ett tydligt exempel. Visste du att en enda personbil tillverkad under 70-talet faktiskt släppte ut lika mycket kväveoxid som hela 100 nyproducerade bilar gör idag? Det är alltså en sådan stor skillnad som tekniken med AdBlue gör.

Idag när vi måste tänka mer på klimatet är det mycket värdefullt att utsläppsreducerande innovationer görs. Man skulle kunna säga att AdBlue är en av de viktigaste av dessa innovationer då tekniken har haft så stor påverkan på minskningen av de skadliga utsläppen.

Är det möjligt att köra en dieselbil utan att ha AdBlue?

AdBlue är en viktig vätska som krävs för att avgasreningen ska fungera korrekt i en dieselbil. Om AdBlue-tanken är tom kommer inte avgasreningen att utföras på rätt sätt. Det är därför viktigt att se till att AdBlue alltid finns tillgängligt i bilen.

Om AdBlue-vätskan tar slut kan du fortfarande fortsätta att köra bilen. Men det är viktigt att vara medveten om att om du inte fyller på AdBlue-vätskan kommer bilen inte att kunna startas igen när du väl stänger av den.

Så för att säkerställa en smidig och korrekt funktion av avgasreningen är det rekommenderat att alltid se till att AdBlue-tanken är fylld och att inte låta den ta slut under körningen.

Läs mer: https://blog.riddermarkbil.se/vilka-bmw-har-adblue/