Fälgar eller hjul är viktiga delar av ett fordon, men många tror att de håller i en evighet på grund av deras robusta konstruktion och hållbara material. Men frågan uppstår, ”Hur länge håller fälgar?”

Fälgar kan faktiskt slitas ut. En vanlig uppsättning fälgar förväntas hålla i ungefär 10 år. Men de kan slitas ut tidigare på grund av stötar, skrap, lågt däcktryck och korrosion. När de börjar slitas ut kan du märka överdriven vibration i ratten, problem med hjuljusteringen eller andra saker som får dig att höja på ögonbrynen.

I den här guiden kommer du att lära dig allt du behöver veta om fälgar och hur de kan slitas ut över tid.

Vilken roll spelar fälgar på en bil?

Först och främst ska man förstå att termerna ”fälg” och ”hjul” ofta används synonymt, även om de har vissa skillnader. Fälg syftar på själva fälgen, medan hjul avser både fälg och däck.

Låt oss göra en snabb sammanfattning av vad fälgar är och vilken roll de har i din bil (vare sig det är en Peugeot eller BMW). Varje fälg fungerar som en stabil grund för att montera dina däck på. Det är också fälgens uppgift att hålla högt tryck inuti däcket för att upprätthålla dess optimala form.

Sammanfattningsvis ger fälgarna ditt fordon hävstångspunkter som används för att vrida däcken och föra bilen framåt.

Fälgar tillverkas vanligtvis av solida material som stål, aluminiumlegering och till och med kolfiber. Varje material har sina fördelar och nackdelar som i sin tur påverkar fälgens hållbarhet och prestanda.

Ja, bilfälgar kommer med tiden att slitas ut oavsett vilket material de är tillverkade av. Det beror på att fälgarna utsätts för mycket slitage under hela sin livslängd, även när fordonet inte används.

Vad händer när dina fälgar slits ut?

Genom att hålla koll på följande tecken kan du se om fälgarnas livslängd börjar ta sina sista andetag.

Synlig skada: När fälgarna börjar bli slitna, blir de synligt skadade och förlorar sin ursprungliga utseende.

Överdrivna skakningar: Slitna fälgar kan orsaka överdrivna vibrationer som du känner genom ratten. Detta beror på att fälgens struktur är nedsatt och inte ger en jämn körning.

Mindre luft i däcken: Utslitna eller skadade fälgar kan leda till att däcket förlorar luft snabbare än normalt.

Hjulinställning är ofta fel: Slitna fälgar kan även orsaka problem med hjulinställningen. Oavsett hur många gånger du justerar hjulen kommer inställningen snabbt att bli felaktig igen om fälgarna är i dåligt skick.

Sprickor: Alltför slitna fälgar kan få sprickor som kan växa med tiden. Om du inte byter ut de slitna fälgarna kan sprickan till och med göra att hela hjulet går sönder. Vilket kan vara mycket farligt, särskilt under körning.

Läs mer om våra bästa underhållstips för bil

 

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring