Att underhålla bilen är bra för att förlänga livslängden och hålla alla komponenter i gott skick. Särskilt viktigt är det när det gäller begagnade bilar. Genom att följa några enkla underhållstips kan du undvika kostsamma reparationer för din bil och säkerställa att den fortsätter att prestera på bästa sätt.

Här är några av de bästa underhållstipsen som hjälper dig att ta hand om din bil och hålla den i toppskick

Underhåll bilens yttre:

För att bevara lacken och förlänga dess livslängd är det viktigt att tvätta bilen regelbundet. Se till att vara uppmärksam på eventuella repor i lacken som kan orsaka rostbildning. Små repor kan enkelt åtgärdas med ett lackstift i rätt färg, som du kan få tag på hos din återförsäljare.

Rengör underredet:

Spola av bilens underrede för att avlägsna salt och smuts. Använd rent vatten och se till att vattentrycket inte är för högt, då detta kan skada eventuell underredesbehandling. Observera att detta inte rekommenderas för elbilar

Kontrollera oljenivån:

Genom att övervaka oljenivån i motorn kan du undvika att ha för lite olja, vilket kan leda till skador. För att göra en korrekt oljenivåkontroll bör du köra bilen en stund, vänta i cirka 10 minuter och sedan kontrollera oljenivån.

Se över däcktrycket:

Kontrollera däcktrycket för att undvika onödigt slitage på däcken. Detta bidrar även till bättre bränsleekonomi och ett förbättrat väggrepp. Rekommenderat däcktryck för din bil hittar du antingen på insidan av dörrkarmen eller i instruktionsboken.

Laddning (för el- och laddhybridbilar):

För att förlänga batteriets livslängd är det bäst att ladda din bil så mycket som möjligt hemma. Det är också rekommenderat att endast ladda batteriet till 80% för att skona det på bästa sätt.

Kontrollera vätskenivåerna:

Regelbunden kontroll av vätskenivåerna för spolarvätska, kylvätska och bromsvätska är grundläggande.

Däckens skick:

Utför kontroll av däckens tillstånd, inklusive lufttryck, eventuella skador, ojämnt slitage och mönsterdjup.

Belysning:

Kontrollera att fordonets belysning som strålkastare, bromsljus och blinkers fungerar.

Sikt:

Se till att inspektera torkarbladen för att säkerställa att de sitter tätt mot vindrutan och inte är spruckna. Om de är i dåligt skick bör de bytas ut.

Avgassystem:

Kontrollera om det finns några läckor i bilens avgassystem. Eventuella läckor kan upptäckas genom att lyssna efter ovanligt höga avgasljud, vilket kan indikera en potentiell läcka.

Styrning:

Se till att styrningen inte ger upphov till onormala slag eller vibrationer. När du kör rakt fram bör ratten inte vibrera onormalt

Läs mer: Vad kostar det att äga en bil?

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring