Inom motorsporten är Formel 1 den gnistrande diamanten och därför är det här de stora pengarna ligger och skramlar men vad kostar en F1 bil? I snitt Ca 12 miljoner dollar

Förarna hör till världens bäst betalda idrottare och i F1-serien återfinns dessutom branschens främsta mekaniker och tekniker. Men för att hela konceptet ens ska vara möjligt krävs kraftfulla bilar som uppfyller alla krav för att köra i extrem fart.

F1 bilen är en dröm för många och även ett slags ideal för alla sportbilsälskare. Frågan många ställer sig är vad en F1 bil faktiskt kostar? Om du har medel för att kosta på en F1 bil, har du ens möjlighet att köpa en ny modell?

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Flera miljoner i pris för F1 bil

Att prislappen ligger på hisnande höjder är förmodligen ingen oväntad nyhet, men det kan vara av ditt intresse att förstå prisbilden på ett mer fördjupande sätt.

Allt handlar självklart om vad du förväntar dig om du nu händelsevis skulle ha möjlighet att investera i en F1 bil. Vill du ha en äkta racer-maskin precis som Hamilton, Verstappen och övriga kör, får du räkna med mångtaliga miljoner. Det kan mycket väl handla om en prislapp som landar långt över 100 miljoner kronor och värt att känna till är att priset på F1 bilar stiger för varje säsong.

Dessutom bör du notera att tillverkarna av F1 bilar ofta döljer en del kostnader för att inte belastas av diverse restriktioner. Därför kostar en F1 bil nästan alltid lite mer än det pris den listas ut för.

Bildelar Pris
Främre vinge: 1 50 000 USD
Halo $17 000
Set med däck 2 700 USD
Ratt 50 000 USD
Motorenhet 10,5 miljoner dollar
Bränsletank 1 40 000 USD
Kolfiber (chassi) $6 50 000 – $700 000
Hydraulik 1 70 000 USD
Växellåda 4 00 000 USD
Bakvinge $85 000
Total F1-bilkostnad 12,20 miljoner dollar
Källa Chaseyoursports

Kan jag köpa en Formula 1 bil?

Nu vet du alltså ungefärligen vad det kostar att köpa en F1 bil, men det slutar inte där. Det handlar nämligen inte enbart om de många miljoner som en F1 bil kostar utan även andra faktorer. En ny F1 bil är snabbt hos de professionella bilstallen och skulle du hitta en modell på den öppna marknaden är den i regel ett par år gammal.

Ska du ändå kosta på över 100 miljoner för en F1 bil är du nog också intresserad av att den ska komma med rätt teknik.

Läs mer: Vad kostar Formel 1 däck?