Vad gäller vid köp av begagnad bil? Det finns olika valmöjligheter när det kommer till att köpa en begagnad bil. Antingen görs köpet privat eller av ett företag som säljer bilar. Det är olika regler som gäller beroende på vem den begagnade bilen köps av.

Om en begagnad bil köps av en bilhandlare är köparen alltid skyddad av konsumentköplagen. Det ger dig som köpare vissa rättigheter. Men oavsett vem den begagnade bilen köps av är det viktigt att tänka på en rad olika saker som exempelvis att kontrollera bilens skick både utvändigt och invändigt.

Köpa begagnad bil av privatperson

Om du väljer att utföra ett köp av en begagnad bil av en privatperson har du ett sämre skydd. Det gör att du behöver vara extra noggrann innan du betalar för bilen. När du köper en bil av en privatperson gäller köplagen mellan dig som köpare och säljaren. Bilen bör undersökas väldigt noga innan köpet för att upptäcka eventuella fel och brister. Det är även viktigt att kolla upp om det finns några skulder på bilen och vem som är den rätta ägaren till bilen innan du köper den.

Bilköp av bilhandlare

När du köper en begagnad bil av en bilhandlare har du ett mer omfattande skydd. Du som köpare är skyddad av konsumentköplagen vilket är en fördel. Dessutom kan bilhandlaren erbjuda garantier på bilen. Det är dock frivilligt för bilhandlaren att ge garantier på en begagnad bil. Vid bilköp hos en bilhandlare är det viktigt att allt som du och säljaren har kommit överens om finns nedskrivet i ett köpekontrakt. Allt som säljaren har lovat dig muntligt ska också skrivas ner. Läs alltid igenom varudeklarationen och avtalet innan du bestämmer dig och skriver på. En fördel med att köpa bil av bilhandlare är att om du behöver låna pengar till köpet har ofta bilhandlare finansieringslösningar att erbjuda.

Läs om våra garantier!

 

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring