Du kanske har ställt frågan vilka begagnade bilar går sönder mest av dagens många bilmodeller. Det är något även försäkringsbolagen intresserar sig för och därför brukar de ofta genomföra marknadsundersökningar för att ta reda på vilka begagnade bilar som går sönder mest. För dig som är nyfiken på hur statistiken ser ut när det gäller begagnade bilar och skador har du hittat rätt. Här får du en kort sammanfattning av de rapporter försäkringsbolagen presenterat på senare år.

Lyxiga begagnade bilar går sönder mest

Generellt sett brukar felen på bilar ske när de börjar närma sig cirka 8000 mil och dyrast blir det om motorn går sönder. Problem och fel med växellådan är också kostsamt oavsett vilken bil det rör sig om, framför allt om du tvingas byta ut hela delen. En ny automatisk växellåda kostar exempelvis i regel över 50 000 kronor.

Sett till skadefrekvensen bland bilmärken är det framför allt premiummärken som Porsche, Land Rover och Jeep som nämns i försäkringsbolagens rapporter. Statistiken visar även att begagnade dieselbilar går sönder mest i förhållande till bensinbilar. Då är det bland annat skador på svänghjul, spridare eller bränslevärmare som är vanligt förekommande.

Fiats begagnade bilar går sönder mest bland bilmärken i samma kategori och det är något som förföljt den italienska tillverkaren under åren. Förmodligen är det också en konkret anledning till att Fiat aldrig riktigt varit någon succé i Sverige.

Asiatiska bilar har mindre skador

En faktor som med stor sannolikhet påverkar vilka begagnade bilar som går sönder mest är garantitider. Här ligger asiatiska bilmärken i framkant eftersom de normalt har långa garantitider, vilket leder till färre maskinskador på bilen. Kia, Honda, Mazda och Toyota är samtliga bilmärken som har tämligen låg skadefrekvens. De här tillverkarnas bilar drabbas mer sällan av kostsamma fel eller skador.

Elektroniska fel är en typ av skada på bilen som bli väldigt dyr beroende på bilmodell. Här är det en fördel att ha Suzuki som enligt undersökningarna är det bilmärke med minst antal elektroniska skador.

Tänk på att motordrivna fordon som man använder i trafiken ska vara trafikförsäkrade.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring