Vad är sant beträffande belysningen vid körning med personbil? För att kunna färdas tryggt och säkert i trafiken med en personbil är det viktigt att känna till vilka regler och lagar som är korrekta gällande fordonsbelysning.. En personbil får bara ha gult eller vitt ljus framåt. I dagsljus behöver du använda halvljus, men det går också bra med annat ljus. Det är inte tillåtet att använda både halvljus och annat ljus samtidigt, även om en del företag försöker sälja stora mängder extra belysning till bilister. Som personbilsägare behöver du känna till vad som är sant vad gäller lagar och regler kring belysning, för att inte riskera att bli stoppad i en poliskontroll.

Framljus

Så vad är då sant beträffande belysningen vid körning med personbil? Jo, helljusen är de starkaste ljusen du kan ha på din bil. Dessa bör användas så ofta du har möjlighet när det är mörkt ute. Du ser bättre med helljus, men det kan ibland vara tvärtom. Då de är starka kan du blända andra trafikanter. När du kör i snöfall eller i kraftig dimma är det bäst att slå om till halvljuset, då kan sikten bli bättre.

Det är förbjudet att använda helljus när du ligger precis bakom ett framförliggande fordon, föraren kan då bländas via speglarna. Du bör inte heller ha på helljuset när vägen redan är upplyst av gatlyktor eller dagsljus, eller när mötande fordon är så nära att förarna kan bländas. Detta gäller också spårvagnar, fartyg och tåg.

Bakljus och blinkers

Personbilar ska också ha rött ljus baktill. Du kan endast använda vitt ljus bakåt om du ska backa eller utföra arbete som kräver vit belysning. Din bil behöver också vara utrustad med varningsblinkers, som använder samma sorts lampor som vanliga blinkers. Dessa kan användas vid nödstopp. Bilen har också dimljus, eller främre dimstrålkastare. De ger ifrån sig ett starkt sken i förhållande till halvljusen, och är därför effektiva i dimmiga förhållanden.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring