Vilken belysning måste finnas framtill på en personbil? Framtill får fordon endast visa gult eller vitt ljus. I dagsljus bör bilar ha halvljus påslaget, men det går också bra att använda annat ljus. Det är dock viktigt att inte ha både halvljus och ett annat ljus påslaget samtidigt. Bland andra ljus finns ljus från dimljusstrålkastare, varsellykta eller spänningsreducerad halvljusstrålkastare.
Nyfiken på vad din bil är värd?
Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.
Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare
Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning
Pengarna på kontot direkt
Gratis värdering online
Personliga bud av våra inköpare
Betalning och upphämtning inom 24h
Företag eller privatperson?
Vår tjänst vänder sig till er alla
Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet
Pengarna på kontot direkt vid hämtning
Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring
Bra belysning för alla behov
Bilar brukar ha både hel- och halvljus, men helljuset är inte alltid tillräckligt vid mörker. Att köra med bristfälligt ljus under svåra förhållanden kan innebära en stor utmaning. Därför är det bra att även investera i extraljus och LED-ramper som du kan sätta på vid behov. Detta förbättrar även bilens utseende. När du köper extraljus kan det vara bra att tänka efter vilken ljusbild du önskar. Vissa extraljus kan ge en lång räckvidd framåt, medan andra ljusmodeller lyser bättre åt sidan. Oavsett vilken ljusbild du vill ha med extraljusen gör det stor skillnad i jämförelse med att bara använda sig av bilens helljus. Du kan bland annat upptäcka vilda djur som springer över vägen fortare.
Helljus och halvljus
Det är bra att använda helljuset framtill så mycket som möjligt när det är mörkt. Då kan du lättare se vad som händer framför din bil. Du bör inte använda helljus om vägen redan är tillfredställande belyst. Om du inte har något att vinna på att använda helljus bör det inte vara igång. Använd inte heller helljus om du kan blända mötande fordon vid möte, eller om du riskerar att blända spårvagn, tåg eller fartyg.
Halvljuset ska användas enligt lag, förutom när det är goda siktförhållanden under dagen. Då kan du ersätta halvljuset med dimljus eller varselljus. Du bör också undvika halvljuset om det är dåliga siktförhållanden, till exempel vid tätt snöfall eller dimma. Du kan du ersätta halvljuset med parkeringsljus eller dimljus.
Nya regler och tips kring bilens belysning
Det finns flera saker att ha koll på när det gäller bilens belysning. Alla nya personbilar som typgodkänts inom EU efter 7 februari 2011 måste ha varselljus (DRL), alltså ljus som automatiskt lyser framåt under dagen. Det är också viktigt att inte kombinera olika ljus felaktigt. Du får till exempel inte köra med både halvljus och dimljus samtidigt. Välj det ljus som passar bäst beroende på väder och siktförhållanden.
Om du byter till LED-lampor i dina strålkastare behöver de vara godkända och ha rätt E-märkning. Saknas detta riskerar bilen att bli underkänd vid besiktningen. Flera nyare bilar har automatisk helljusfunktion, vilket innebär att helljuset bländar av sig själv vid möte. Det är helt tillåtet att använda, så länge andra trafikanter inte blir bländade.
Det som alla inte vet är att om bilen har väldigt starka ljus, som exempelvis xenon eller LED-strålkastare med hög ljusstyrka, krävs det att bilen också har ett automatiskt strålkastarspolning. Detta är ett besiktningskrav för att undvika att smuts skymmer ljuset och bländar andra.