Vem äger Lexus? Det råder ingen tvekan om att Lexus anses vara de absolut bästa och mest högpresterande bilarna i världen, men genom åren har det uppstått ett flertal diskussioner om vem som ligger bakom det populära och mycket uppskattade bilmärket. Idag kan du hitta majoriteten av alla Lexus hos Toyotaförsäljare, vilket faller sig ganska naturligt.

Lexus är ett fristående varumärke

Att du hittar Lexus hos Toyotaåterförsäljare är inget konstigt, eftersom det är just Toyota som ligger bakom Lexus bilarna. Frågan är bara vilket förhållande Lexus och Toyota faktiskt har till varandra och hur bilarna står sig mot varandra. Ett vanligt missförstånd är att Toyota och Lexus är samma varumärke, men så är inte fallet. Även om Toyota äger Lexus är Lexus ett helt fristående varumärke där båda parter är helt oberoende av varandra. De delar inte ens samma huvudkontor eller befinner sig i samma stad.

Toyota koncernen äger Lexus

Nu när vi har klargjort vilka som äger Lexus ska vi titta närmare på bilarnas design. Bakom Lexus står nämligen ett mycket kreativt gäng som ansvarar för allt från motor till tillverkning och design av alla Lexus-bilar som produceras. Detta är dock inget nytt, utan så har det sett ut sedan början av 2000-talet.

Det hela började med en utmaning från företagets högsta höns. Utmaningen var att bygga den bästa bilen som världen skulle skåda. Det första förslaget som presenterades gick under namnet Flagship One, men genom åren av utveckling lanserades den första modellen med namn Lexus LS 400. Fordonet hade inte bara utrustats med en v4,0-motor på 8 liter, utan den blev också mycket populär tack vare den snygga och moderna designen.

Genom åren har försäljningen av Lexus bara ökat och under år 2019 såldes hela 10 miljoner exemplar av Lexus-bilarna. Idag kan du hitta Lexus UX för cirka 391 900 kronor, men är det Lexus LS500h du vill åt får du vara beredd att betala runt 1,12 miljoner kronor.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring