Vad är personbil klass 2? Personbil klass II innebär att bilen är permanent inredd med ett utrymme som kan användas som bostad. De brukar i dagligt tal kallas för husbilar, men den här sortens bilar som är lite tyngre kan också registreras som lastbilar. För att du ska kunna köra personbil i klass 2 behöver du ha körkort med lägst B-behörighet. Om totalvikten på fordonet överskrider 3,5 ton är det nödvändigt att ha C1 eller C-behörighet istället. Har föraren fått körkort med behörighet B före juli år 1996 har hen rätt att köra personbil klass II, oavsett vilken vikt bilen har.

Läs mer: Hur fort får en personbil som drar en husvagn köra?

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Personbil klass 2 ska ha fast monterad utrustning

Mer specifikt går det att definiera en personbil klass II som en bil permanent utrustad med ett karosseri avsett för bostadsutrymme. Detta utrymme ska innehålla fast monterade sittplatser, fast monterad utrustning för lagring och matlagning, samt fast monterade sovplatser. Dessa sovplatser kan också vara sittplatser som har möjlighet att omvandlas till sovplatser.

Personbil klass II kallas ibland också för en husbil, men denna husbil kan också vara en lastbil. Är husbilen registrerad som en lastbil är kraven annorlunda på fordonets utrustning, förarens behörighet och skatter och avgifter. Hastighetsbegränsningarna är inte annorlunda för personbil klass II, utan de begränsningar som finns ska följas oavsett.

Skillnad mellan EU-länder

Fordonstypen klass II infördes år 2006, som ett resultat av att EU kritiserat Sveriges höga skatt på bilar drivna med diesel. EU ansåg att den höga skatten var ett handelshinder, då det inte gick att exportera husbilar till Sverige. Tidigare hade husbilar registrerats som lastbilar i vårt land. Husbilar i andra länder i EU är registrerade som personbilar, utan att ha en specifik typ. Skillnaden i klassificering mellan olika länder har tidigare skapat förvirring när turister med husbilar inte tillåtits parkera på svenska p-platser. Förbud infördes då mot personbilar av klass II, så att husbilar inte campade på parkeringsplatser. Men många parkerade trots förbudet.

Vilka hastighetsbegränsningar gäller för personbilar klass II?

Inom kategorin personbilar klass II finns det inga särskilda hastighetsbegränsningar som gäller. Istället är det viktigt att man följer de befintliga hastighetsgränserna som är fastställda på vägarna. Det betyder att oavsett om du kör en personbil klass II eller någon annan typ av fordon, är det avgörande att du respekterar de aktuella hastighetsbegränsningarna som är satta för att upprätthålla säkerheten på vägarna.