Har du någon gång funderat över hur många personbilar som skrotas årligen i Sverige? Läs vidare för att ta reda på svaret på den frågan.

Så många personbilar finns det

År 2021 fanns det hissnande 4 986 750 personbilar i trafik i Sverige. Det är inte så konstigt eftersom hela 78 procent av Sveriges befolkning med en ålder över 18 år har körkort. Det behövs med andra ord en hel del bilar för att alla ska ha något att köra. När det finns många bilar innebär det också att många av dessa bilar blir körodugliga.

Det kan bero på att de har för stora skador för att de ska vara lönsamma att åtgärda eller att de har skadats på något sätt. Då är nästa anhalt skroten.

Här kan du se färsk statistik från Transportstyrelsen

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Antalet personbilar som skrotas årligen i Sverige

Antalet bilar som skrotas har varierat en del över åren. År 2001 skrotades hela 304 214 bilar. Det är en mycket hög siffra om man jämför med år 2000 då bara 169 401 bilar skrotades. Tittar vi i närtid ser vi att vi hamnar någonstans mellan dessa två siffror. År 2021 skrotades nämligen 172 223 bilar. Det blir hur som helst en hel del bilar som hamnar på sopberget.

Vad händer med skrotade bilar?

Funderar du över vad som händer med alla bilar som har gjort sitt och gått vidare till sälla jaktmarker? Jo, när du kör din bil till skroten försöker man faktiskt att återvinna så mycket som möjligt av den.

Bland de komponenter som återvinns finns bland annat däck, bränsletanken, outlösta airbags, balansvikter, bromsolja, kylarvätska och batterier.

Dessa komponenter kan sedan leva vidare på andra sätt. Uttjänta bildäck används bland annat till att göra mjuka underlag till lekplatser av. De komponenter på bilen som inte går att använda vidare destrueras på ett säkert sätt.

Det är därför det är så viktigt att faktiskt köra bilen till skroten när den har gjort sitt.

Läs mer här om hur du avregistrerar och skrotar bilen: https://transportstyrelsen.se/avregistrering-och-skrotning/