Vilket är minsta tillåtna mönsterdjup på personbil i sommarväglag? Står det besiktning på agendan, eller vill du bara veta att du kör lagligt på dina sommardäck?

Då är det viktigt att du har koll på det minsta tillåtna mönsterdjupet på däck för sommarväglag. Läs vidare för att ta reda på hur djupt mönstret måste vara och när det är dags att byta ut däcken.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Minsta tillåtna mönsterdjup på personbil i sommarväglag

Först måste vi ta reda på vad som menas med sommarväglag. Sommarväglag är det väglag som råder från det att du byter till sommardäck och fram till att det är dags att byta till vinterdäck igen.

Naturligtvis kan du behöva vänta med att byta till sommardäck om det fortfarande råder vinterväglag där du bor, men från den 31:a mars är det tillåtet att sätta sommardäck på bilen. Dessa kan du sedan ha kvar på bilen fram till den 1:a oktober.

När det råder sommarväglag måste mönsterdjupet på dina däck mäta 1,6 millimeter. Då är beräknas däcken vara säkra och kommer att gå igenom besiktningen om inget annat fel finns på dem.

Trots att 1,6 millimeter är det lägsta tillåtna djupet rekommenderas ändå att du har ett djup på 3 millimeter på dina sommardäck för optimal säkerhet. Ett djupare mönster minskar nämligen risken för att du till exempel råkar ut för vattenplaning.

Så mäter du mönsterdjupet

Är du osäker på om dina däck håller måttet? Då kan det vara bra att mäta mönsterdjupet på dem. Leta upp det mest slitna området på dina däck och mät mönstret där.

För att göra mätningen kan du använda dig av en helt vanlig tumstock som du sticker ned i mönstret. Det finns också speciella verktyg att köpa som är speciellt avsedda för att mäta djup i däckets mönster.

När du gör din mätning är det viktigt att du inte mäter på en plats där det finns en slitagevarnare. En sådan syns som en upphöjning i det vanliga mönstret.

Läs mer om Rullomkrets på däck.