Att serva bilen regelbundet är viktigt ur flera aspekter, men vad händer om man inte servar bilen i tid? Det kan gå att göra vissa saker på bilen själv, som att kolla vätske- och oljenivåer samt däcktryck. Men en bilservice utförd av mekaniker innebär att alla delar i bilen gås igenom efter en fast checklista. Viktiga delar kan bytas ut och andra kontrolleras, och mekanikern kan upptäcka fel långt innan de blir farliga för dig som förare.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Så vad händer om man inte servar bilen i tid?

Vad händer då om man inte servar bilen? Om du väljer att inte lämna in bilen på service i tid kan viktiga delar gå sönder och du kan utsättas för livsfara. Att åka på motorvägen i hög hastighet är inte säkert med en oservad bil. Det är billigare att upptäcka och åtgärda begynnande fel i tid, innan något allvarligt inträffar.

Olika personbilar har olika serviceintervall, som är årsbaserat eller milbaserat. I instruktionsboken kan du se om du ska serva bilen en gång om året eller var 1500:e mil. Vissa märken har idag också konditionsbaserad service, där du i bilen dynamiskt kan se om den behöver servas. Om du kör offensivt kommer din serviceindikator visa tidigare att det är dags att serva din bil, än om du väljer att köra mer lugnt och försiktigt.

Noggrann checklista

Bilens servicebok visar vilka moment som ingår i bilens service. Hit hör lampor, där alla yttre lampor på bilen kontrolleras och byts vid behov. Vätskorna kontrolleras, och fylls på om nivån ligger för lågt. Bland dessa finns broms- och styrservoolja, oljefilter samt kylar- och spolarvätska.

Däcken kontrolleras och däcktrycket ses över, inklusive mönsterdjup och synliga skador. En fullständig inspektion av bromsarna görs också, där bromsvätskan, bromsrören och bromsbeläggen kontrolleras. Alla elektroniska komponenter som finns i bilen gås igenom, som hastighetsmätare, varvräknare, generator och startmotor.

En provkörning görs för att kontrollera att bilen är säker att färdas i. Med tanke på alla komponenter i en bil som kan utgöra risk om de inte genomgår service, är det alltså viktigt att serva bilen i tid. Men hur ofta ska man serva bilen?

Service och besiktning, vad är skillnaden?

Det är viktigt att skilja mellan bilservice och besiktning. Besiktning är en obligatorisk åtgärd och om den inte utförs i tid kan det leda till körförbud. Vid en kontrollbesiktning bedöms bilens trafiksäkerhet, och en bil som bedöms vara trafikfarlig kommer inte att bli godkänd. Å andra sidan finns det ingen lag som kräver att man måste serva sin bil, men det görs för att säkerställa att bilen är i gott skick och fungerar korrekt.