Kulleder spelar en viktig roll i att koppla samman bilhjulen med fjädringssystemet, och tillåter dem att röra sig tillsammans. Namnet ”kulled” antyder hur dessa komponenter fungerar, liknande en höftled i människokroppen. Dessa kullager är tillverkade av en lagerbult och en hylsa som passar tätt inuti ett smord hölje. De ansluter styrknogarna till manöverarmen och gör det möjligt för fjädringen att röra sig mjukt och stabilt.

Framfjädringen på de flesta bilar har åtminstone lägre kulleder, medan i vissa fall finns det även övre kulleder. Att ha kulleder i fjädringssystemet möjliggör en bättre hantering och stabilitet, eftersom de gör det möjligt för hjulen att röra sig fritt samtidigt som de bibehåller kontrollen och stabiliteten i bilen. Dessa kulleder är också viktiga för att möjliggöra en mjuk och behaglig körupplevelse, eftersom de bidrar till att minska vibrationer och ojämn körning.

Så, med sina viktiga funktioner i att koppla samman bilhjulen med fjädringssystemet och möjliggöra mjuk och stabil rörelse, är kulleder en viktig del av bilens upphängning. Genom att minska vibrationer och ojämnheter, bidrar de till att skapa en bekväm och säker körupplevelse för föraren och passagerarna.

Varför byta kulleder?

Försämringen av kulleder kan orsakas av smuts, grus och föroreningar som kommer in i kulleden eller om fett rinner ut. Konsekvenserna av försämringen kan innebära att kullederna rör sig mer än tillverkarens specifikationer. Vilket i sin tur kan påverka bilens hantering och stabilitet på ett negativt sätt.

Symptom att hålla koll på

Om du märker knackande ljud, särskilt när du kör över gupp, eller om fjädringen gnisslar när fordonet rör sig, kan detta vara ett tecken på kulledsslitage. Andra tecken på kulledsslitage kan inkludera att bilen glider åt sidan, är skakig eller för tidigt däckslitage.

Du kan kontrollera kulledernas tillstånd genom att placera en hand på toppen av däcket och den andra på botten och sedan skaka däcket upp och ner. Om kulleden är i gott skick ska det inte finnas något utrymme mellan däcket och fälgarna.

 

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring